اپنویسی ایرانی کلید خروج از رکود اقتصادی
باتوجه به رشد روزافزون اپنویسی در ایران و با نظر به درآمدهای میلیاردی اپ نویسان، به نظر می رسد در صورت رسیدگی صحیح به این صنعت، اپنویسی میتواند به کلید خروج از رکود کشور تبدیل شود.
البته نباید تصور کرد که تولید اپلیکیشن در کشور بیهیچ مشکلی در حال پیگیری است. در سالهای اخیر به دلیل جوان بودن و بیتجربگی بیشتر اپنویسان، برخی فروشگاههای اندرویدی با تنظیم قراردادهای ناعادلانه حقوق این اپ نویسان را نادیده گرفته و سهم بزرگی از درآمد حاصله اپنویسان را نصیب خود میکنند.
همچنین در مواردی حتی گزارش شده که فروشگاههای اندرویدی به اپنویسان گفتهاند تنها در صورتی اپلیکیشنتان را منتشر میکنیم که آن را رایگان ارایه دهید و یا با قیمتی که ما تعیین میکنیم بفروشید.
مشکل به همین جا ختم نمیشود و در مواردی حتی صاحبان فروشگاههای اندرویدی با جابهجا کردن اپها در لیست خود باعث میشوند که با بالا آمدن یک اپ خاص در لیست فروشگاه خود فروش آن اپ افزایش یابد و یا با آوردن و معرفی یک اپ در صفحات انتهایی عملا جلوی فروش بیشتر آن را میگیرند و به نوعی بازار را مختل میکنند. اما با وجود تمام این مشکلات، اپنویسی در ایران هر روز پرطرفدارتر میشود و درآمدهای بیشتر و بیشتری هم نصیب اپنویسان و فروشگاههای اندرویدی میگردد.
اپهای پرفروش کدامند؟
اپهای اندرویدی که پرفروشند تقریبا در حوزههای مختلفی ارایه شدهاند اما میتوان مدعی شد بیشتر اپهای پرفروش جنبه سرگرمی و یا کاربردی دارند.
برای مثال"موبوگرام" که یک اپ پیامرسان موبایلی است با وجود قیمت 5 هزار تومانی آن تاکنون بیش از یک میلیارد تومان فروش داشته است.
اپ "آدرسیاب و نقشه حرفهای تمام دنیا" هم حدود 50 هزار بار نصب شده است و سازنده خوشبخت آنرا به درآمدی 200میلیون تومانی رسانده است.
اپلیکشنی که به کمک آن میتوان ساز سنتور را با موبایل نواخت هم توانسته حدود 250 میلیون فروش داشته باشد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید یکی از اپ نویسان پردرآمد ایرانی جوان 24 سالهای است که با ساخت چند اپ ساده به درآمد بالای 200 میلون تومان رسیده است.
البته آمار و ارقامی که از فروش اپ به آن اشاره شد فقط مربوط به خرید در فروشگاههای اندرویدی بود. اما همانطور که میدانید بسیاری از اپها و بازیهای موبایلی شامل پرداختهای درون برنامهای هم می شوند؛ مثلا برای بازی"سالار" که یک بازی موبایلی ایرانی است برای اسپرت کردن ماشینها باید خرید درون برنامهای داشته باشید.
به این ترتیب با احتساب میزان فروش بالای درون برنامهای باید رقم درآمدزایی اپنویسی در ایران را بسیار بیشتر از این درآمدهای ذکره شده تصور کرد.
علت موفقیت اپنویسان ایرانی
همانطور که میدانید سیستم عامل اندروید پرطرفدارترین سیستم عامل موبایلی در جهان است که با توجه به ارزان بودن گوشیهای اندرویدی طرفداران زیادی هم در ایران دارد. جوان بودن جمعیت ایران باعث شده تا استفاده از گوشیهای هوشمند در کشور ما بیشتر از بسیاری از کشورها باشد.
توجه داشته باشید که کشورهای غربی با خصوصیات فرهنگی ایرانیان کمتر
آشنا هستند اما اپنویسان ایرانی این فرصت را دارند که با توجه به آشنایی بیشتر به فرهنگ ایرانی اسلامی ما اپهای محبوبتری برای کاربران ایرانی بسازند.
نمام این مسایل در کنار آنکه اپنویسی نیاز به تاسیس شرکت و موسسه هم ندارد و هر جوان یا نوجوانی میتواند با دانستن زبان اندروید برنامهنویسی کند باعث شده که ذهن خلاق ایرانیها به کار گرفته شود تا اپهای پرفروش اپ سازان ایرانی به بازار سرازیر شوند.
کمبودها و معضلات اپ نویسان ایرانی
یکی از اپ نویسان آماتور ایران درباره معضلات این حوزه میگوید: "من خودم با فون گپ مینویسم و چند برنامه برای اندروید و در یکی از فروشگاههای اندرویدی معروف کشور گذاشتماولا این فروشگاه اندرویدی سیاستهایش به گونهای است که حاضر نیست هر برنامهای را به شکل پولی روی فروشگاه خود قرار دهد و برنامهنویس را ناچار به ارایه رایگان اپ خود میکند و حتی خودم تا الان چندین برنامه پولی نوشتهام که نهایتا فروشگاههای اندرویدی آنها را رایگان ارایه دادهاند و دوما به این آسانیها هم نیست که بتوان برنامهای نوشت که مثلا به درآمد صد میلیون تومانی رسید."
علی القاعده برای نوشتن یک برنامه پرفروش میبایست ایده مناسب و دانش فنی کامل داشته باشیم که تعداد زیادی از برنامهنویسان اندرویدی فاقد این دانش هستند؛ علاوه بر این برخی دیگر از اپنویسها هم از دانش لازم برخوردارند اما ایده خلاقانه و نوآورانه ای در چنته ندارند.
به همین دلیل لازم است اپ نویسی در ایران از حالت فعالیت تک نفره خارج شده و شرکتهای اپ نویسی با تلفیق ایدههای ناب افراد خلاق و دانش فنی برنامهنویسان کارکشته اپهایی مناسب تولید کنند تا صنعت اپ نویسی با آهنگ بهتری حرکت کند.
اما علاوه بر آن چه ذکر شد کپی برداری برخی از برنامهنویسان تازهکار از اپهای پرفروش هم معضل دیگری است که برخی از اپنویسان معتقدند اپنسورس (Open source) بودن اپهای اندرویدی آن را تشدید کرده است.
یکی از اپنویسان باتجربه کشور در این رابطه اینطور گفته است:
" اگرچه طی یکی دو سال اخیر میزان تولید اپ در کشور با رشد خوبی همراه بوده اما به باور بسیاری از کاربران ایرانی، این رشد همراه با کیفیت نبوده است."
به نظر این اپنویس، برخی اپهای ایرانی بدون ایده و خلاقیت و تنها کپی از یک نسخه خارجی هستند. اینطور به نظر میرسد که بسیاری از اپنویسان به محض موفقیت یک اپ شروع به کپی برداری از آن میکنند که همین باعث شده بیشتر اپهای موجود در فروشگاههای ایرانی کم کیفیت یا بی کیفیت باشند.
البته از سوی دیگر برخی از اپنویسان ایرانی نیز بر این باورند که وجود اپهای شبیه به هم در خارج از کشور نیز دیده میشود و نمیتوان گفت چون از یک اپ با یک موضوع خاص تعداد زیادی وجود دارد پس کیفیت این اپها پایین است؛ لذا سازندگان یک اپ با موضوعی شبیه به هم میتوانند در پیادهسازی، جزییات کدنویسی، محتوا و نوع بهروز رسانی آن اپ تفاوتهایی ایجاد کنند تا در نهایت کیفیت اپها بهتر شده و شرایط بازار رقابتپذیرتر از قبل شود.
بازار پیش روی اپنویسی ایرانی
در سالهای گذشته ایرانی ها نشان دادهاند که اگر محصولی امکان خرید قانونیاش ممکن و قیمت آن نیز معقول باشد مردم آن را میخرند، البته آمار جالب توجه فروش برخی اپهای اندرویدی ارزان قیمت هم نشان دهنده همین امر است.
شاید اگر 10 سال پیش به کسی میگفتید که اپلیکیشنی نوشتهاید که 200 میلیون فروخته است به شما میخندید اما نمونههای امروزی درآمدهای میلیونی و بعضا میلیاردی اپ نویسان ایرانی گویای حرکت رو به جلوی اپ نویسی در این سال ها در ایران است.
البته شکوفا بودن این صنعت و نوپا بودن آن هم نباید برای اپنویسان تبدیل به بهانهای برای در رفتن از زیر پرداخت مالیات شود چرا که حتی کارگران ساختمانی هم با وجود حقوق ناچیز خود مالیات میپردازند و طبیعی است که از هر اپ نویس هم بر مبنای درآمدش مالیات اخذ میشود. علاوه بر این شرکتهای اپ نویسی هم باید هر چه سریعتر نسبت به بیمه کردن کارکنان خود اقدام کنند تا شاغلان این شغل هم از شرایط پایهای یک شغل واقعی بهرهمند شوند.
اگر این نکات در صنعت اپنویسی ایران مورد توجه واقع شوند میتوان امید داشت که با توجه به استعداد انکارناشدنی اپ نویسان ایرانی و با کمک سرمایهگذاریهای خصوصی سرانجام بازار اپ نویسی ایرانی جهانی شده و صادرات این عرصه به کمک اقتصاد کشور و رکود ادامه دار دولت و مردم بیاید.
گزارش از نادر نینوایی
Authors: http://www.yjc.ir