پرینت

اهمیت منع مصرف پلاستیک در تقویت مدیریت پسماند

on .

اهمیت منع مصرف پلاستیک در تقویت مدیریت پسماند

به گزارش خبرگزاری برنا از خراسان رضوی، مسعود رضوی در این خصوص اظهار کرد: پلاستیک‌ها به دلیل استحکام، سبکی و ارزان بودن، در زندگی روزمره بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما به دلیل مدت زمان تجزیه طولانی و تاثیرات منفی بر محیط زیست، یکی از بزرگ‌ترین معضلات زیست‌محیطی جهانی هستند. به این صورت که مصرف مقدار زیادی پلاستیک در زندگی روزمره ما سبب ایجاد حجم زیادی زباله پلاستیکی و پلیمری می‌شود که در طبیعت چندصد سال طول می‌کشد تا تجزیه شود و باعث ایجاد آثار آلودگی و تخریب محیط زیست می شود.

وی ادامه داد: در معاهده‌ها و توافق‌نامه‌های بین‌المللی تأکید شده است که محدود کردن مصرف پلاستیک‌های یک‌بار مصرف و افزایش بازیافت آن‌ها، نقش مهمی در حفظ محیط زیست و سلامت انسان دارد. این معاهده‌ها به کشورهای جهان توصیه می‌کنند تا سیاست‌ها و قوانینی جهت کاهش مصرف پلاستیک، ترویج استفاده از مواد جایگزین و تقویت مدیریت پسماندها، تصویب و اجرا کنند.

رضوی به تصویب و اجرای آیین‌نامه‌های داخلی مبنی بر میزان مصرف پلاستیک در کشور اشاره کرد و گفت: ایران نیز به عنوان بخشی از جامعه جهانی، از اثرات منفی پلاستیک‌ها در امان نیست. به همین دلیل در کشور ما هم به صورت موازی با کل دنیا، اخیرا قوانین و تعهدنامه‌هایی مبنی بر منع و کاهش مصرف پلاستیک به صورت قانونی وضع شده و برای ارگان‌های مختلف قابلیت اجرایی پیدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از این موارد ابلاغ آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی است که به پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست کشور در تاریخ 20/07/1401 به تصویب رسیده اما متاسفانه خیلی از بندهای این آیین‌نامه و قانون به صورت کامل اجرایی نشده و لازم است تا سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور به عنوان یک دستگاه نظارتی به این موارد ورود پیدا کند.

مدیرعامل مپ با اشاره به یکی از مهمترین ماده‌های این آیین‌نامه عنوان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است ترتیبی اتخاذ کند تا تولیدکنندگان کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از (۲۵) میکرون، از تاریخ ابلاغ این آیین نامه طی یک برنامه پنج­ساله، سالانه بیست درصد (20 درصد) از ظرفیت تولیدی خود را با کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست یا زیست‌تخریب پذیر جایگزین کنند.

وی افزود: برخی از بندهای مهم آیین‌نامه به این موضوع دلالت دارد که غیر از میوه‌فروش‌ها، اصناف دیگر از توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی منع شده‌اند و همچنین توزیع کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از 60 میکرون در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع شده است.

رضوی اجرای انواع سیاست‌های لازم برای استفاده از پلاستیک‌های زیست تخریب‌پذیر را مهم دانست و ادامه داد: منظور نمودن امتیازاتی بر روی کارت عضویت فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای در صورت عدم دریافت کیسه پلاستیکی و استفاده از سیاست‌های تشویقی برای استفاده مجدد مشتریان از اقلام سازگار با محیط زیست دیگر موارد ذکر شده در این آیین‌نامه هستند.

وی تاکید کرد: یکی از بندهای این آیین‌نامه وظیفه‌ای است که به سازمان صدا و سیما محول شده است؛ با این عنوان که سازمان صدا و سیمای جمهوی اسلامی ایران براساس فرهنگ‌سازی و تغییر در الگوهای رفتاری خانوارها مبنی بر کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی، نسبت به تهیه و پخش برنامه‌های آموزشی برای تشویق مردم، فروشندگان و مصرف‌کنندگان اقدام کند و از تبلیغ محصولاتی که سبب افزایش مصرف کیسه‌های پلاستیکی می‌شوند، ممانعت به عمل آورد.

مدیرعامل مپ با بیان اینکه کیسه‌های پلاستیکی یکی از منابع ملی کشور محسوب می‌شوند، توضیح داد: باید توجه داشته باشیم که برای تهیه کیسه‌های پلاستیکی،انرژی و هزینه زیادی صرف می‌شود و امروز اگر پلاسیتکی را با قیمت ناچیزی خرید و در نهایت به پسماند تبدیل می‌کنیم، قطعا دولت بابت آن کمک مالی بسیاری را پرداخت کرده است؛ بنابراین به عنوان یک ثروت و ارزش ملی باید در کاهش مصرف، هدررفت و اتلاف آن کوشا باشیم و این یک وظیفه ملی است.

وی در پایان بیان کرد: در نتیجه، ممنوعیت و محدودیت مصرف پلاستیک‌های یک‌بار مصرف و بهبود فرآیندهای مدیریت پسماند، نه تنها به کاهش آلودگی محیط زیستی کمک می‌کند، بلکه بحران‌های مربوط به تجمع زباله‌های پلاستیکی در اقیانوس‌ها و منابع آب را کاهش می‌دهد و به حفظ سلامت اکوسیستم‌ها و انسان‌ها کمک می‌کند.

Authors: صاحب‌خبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری

آخرین اخبار چند رسانه ای

پیشنهادات امروزمون چیه؟

ads
ads2