کاربران هوش مصنوعی در محیط کار زیر ذرهبین/ همکاران آنها را کمتلاش و ناتوان میدانند

به گزارش اقتصادآنلاین، بر پایه نتایج تحقیقی تازه که توسط سه تحلیلگر کسبوکار از دانشگاه دوک انجام شده و در نشریه علمی Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در محیط کار میتواند به کاهش اعتبار اجتماعی کارمندان منجر شود. این پژوهش با تحلیل پاسخهای ۴۴۰۰ شرکتکننده در چهار آزمایش آنلاین طراحی شده و به بررسی نگرشها نسبت به کارمندان کاربر AI پرداخته است.
بر اساس یافتهها، کارمندانی که برای انجام وظایف کاری خود از ابزارهایی مانند ChatGPT یا نرمافزارهای ساخت داشبورد بهره میگیرند، اغلب از سوی دیگران افرادی وابسته، کماعتمادبهنفس و جایگزینپذیر تلقی میشوند. این قضاوتها حتی در فرآیند استخدام نیز نمود پیدا کرده و مدیران کمتر تمایل داشتند افرادی را که از هوش مصنوعی استفاده کردهاند، بهعنوان گزینههای مناسب انتخاب کنند.
در آزمایشها، شرکتکنندگان گاه در نقش کارمند و گاه در موقعیت مدیر یا ناظر قرار گرفتند. در اغلب سناریوها، استفاده از هوش مصنوعی بهعنوان نشانهای از ضعف مهارتهای فردی و تلاش شخصی در نظر گرفته میشد. حتی زمانی که به آنها اطلاع داده میشد بهرهگیری از هوش مصنوعی موجب بهبود کیفیت کار شده، قضاوت منفی اولیه تنها تا حدی کاهش مییافت و همچنان در ذهن افراد باقی میماند.
در مقابل، کسانی که خود در محیط کار از هوش مصنوعی استفاده میکردند، برداشت کاملاً متفاوتی داشتند. این گروه نهتنها کاربرد ابزارهای هوشمند را نشانهای از بهرهوری میدانستند، بلکه نسبت به سایر کاربران این فناوری نیز دید مثبتی داشتند.
این یافتهها نشان میدهد که علیرغم گسترش ابزارهای هوش مصنوعی و مزایای فنی آنها، همچنان در بسیاری از سازمانها نوعی قضاوت منفی نسبت به کاربران این فناوری وجود دارد؛ موضوعی که میتواند بر جایگاه حرفهای افراد تأثیرگذار باشد.
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری