چطور میتوان بهار را بدون دارو پشت سر گذاشت؟

همشهری آنلاین[1] – آرش نهاوندی: بهار که شروع میشود بدن هم تغییرات خود را آغاز میکند و به اعتقاد کارشناسان طب ایرانی، با رعایت نکات ساده و کاربردی توصیه شدن از سوی طب سنتی از جمله انتخاب صحیح خوراکیهای بهاری، میتوان روی کنترل تغییرات، بیماریها و اختلالات ناشی از تغییر فصلها، تاثیر گذاشت.
در بهار مزاج، حرارت و میزان رطوبت بدن تغییر میکند و اخلاط بدن با گرمتر شدن هوا و عبور از زمستان سفت و منجمد خواهند شد. همچنین قدرت هضم و جذب در سیستم گوارش کاهش پیدا میکند، بنابراین بهتر است برای اینکه کاهش مشکلات، میزان غذای مصرفی را کمنر کرد. کم خوری در بهار باعث میشود بدن راحتتر بتواند خود را با شرایط تطبیق دهد و دچار مشکلات کمتری شود.
دکتر علیرضا یارقلی، متخصص طب سنتی درباره این که چه توصیههایی در فصل بهار برای تقویت سلامت وجود دارد و در مواجهه با بیماریهای این فصل چه اقداماتی مناسبتر است، به چند نکته مهم اشاره کرده است که در ادامه میخوانید.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه هوا در فصل بهار به تدریج گرم شده و گرم شدن هوا باعث تضعیف قدرت هاضمه میشود، میگوید: به همین دلیل غالب غذاهایی که در فصل بهار مصرف میکنیم باید سبک، زود هضم، لطیف، پرسبزی، کم حبوبات، کم چرب، کم نمک، کم شیرین، کم ادویه، کم گوشت، با طعمی ملس و ترجیحا به شکل سوپ، آش یا خورش باشند.
سبزترین غذاها برای سبزتزین فصل
یارقلی مناسبترین غذاهای فصل بهار را اینچنین نام میبرد: آشها و سوپهای ساده، رقیق، پرسبزی، بدون حبوبات تدبیر شده با اندکی برنج، بلغور، لپه، عدس یا ماش همراه با چاشنیهای ترش مانند آبغوره، آبلیمو، تمرهندی، آلوبخارا، سکنجبین، آب نارنج و رب انار، چلوگشنیز با گوشت جوجه، کاهو سکنجبین، خورشهایی همچون خورش چغاله بادام، گوجه سبز، کرفس و ریواس سالادهایی برپایه سبزیجات و جوانهها فاقد سسهای چرب و کارخانهای.
سبزیجات بهاری
به گفته این متخصص طب سنتی، مصرف سبزیجات تازه همچون خرفه، ریحان، گشنیز، اسفناج، کاسنی و شبدر تازه روییده، کاهو و سکنجبین برای فصل بهار مناسب هستند.
شربتها و نوشیدنیهای بهاری
او بهترین نوشیدنیهای بهاری را نیز اینچنین نام میبرد: نوشیدنیهایی همچون سکنجبین عنابی، سکنجبین زرشکی، سکنجبین سیب، ماءالشعیر طبی، شربت خیار و سکنجبین، شربت لیمو، شربت نارنج، شربت زرشک، شربت ریواس، شربت آبغوره، شربت رب انار، عرقیات گیاهی مثل ختمی، کاسن و شاهتره و عرق بیدمشک
دمنوشهای بهاری
یارقلی، دمنوشهایی مثل دمنوش بنفشه، پنیرک، ختمی، خرفه، کاسنی و شاهتره، بهلیمو، عناب، زرشک و آلبالو نیز برای سبزترین فصل سال مناسب هستند.
بیمارییها و راههای درمان
یارقلی درباره اهمیت شناخت مزاج نیز میگوید: مزاج فصل بهار گرم و تر است و از آنجا که تغییر مزاج فصلها در تغییر مزاج انسان نیز مؤثراست، شناختن مزاج خود، مزاج فصول و همچنین مزاج آنچه میخوریم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این متخصص طبع فصل بهار میگوید: بهار از نظر طبع، برترین فصلهاست. چراکه مناسب مزاج خون و روح بوده و خون را بهاعتدال به سمت پوست جاری میکند؛ لذا اخلاط بدن را بههیجان آورده و به جریان میاندازد.
او درباره عوامل بیماریزا در این فصل نیز تضیح میدهد: در بهار، فضولات و موادزائد که در فصل زمستان به دلیل کاهش فعالیت بدنی، سردی هوا و مصرف غذاهای غلیظ و سنگین در بدن متراکم شده و رسوب کردهاند جوشش یافته و به جریان میافتند و چنانچه به خوبی از بدن دفع نشوند ممکن است باعث بروز مشکلاتی ازقبیل حساسیتهای پوستی، جوش، کهیر، آبریزش بینی، آبریزش و سوزش چشم، عطسه، خلط پشت حلق(نزله)، کسالت و بیحالی(خوابآلودگی)، اسهال و استفراغ و افزایش خطر سکتههای قلبی و مغزی شوند.
به گفته یارقلی پاکسازی بدن در فصل بها اهمیت ویژهای دارد، او در این باره توضیح میدهد: توصیه میشود در ابتدای بهار نسبت به پاکسازی بدن با تدابیری همچون رفع یبوست مزاج، مصرف آشها و سوپهای رقیق و آبکی با چاشنیهای ترش (مثل تمرهندی، آبغوره، آبلیمو، آلوبخارا و...)، ورزش منظم روزانه، نوشیدن مایعات و شربتهای طبیعی و خنک مانند(ماءالشعیرطبی، انواع سکنجبینها، شربت ریواس، شربت کاسنی و شاهتره، شربت زرشک، آب هویج، آب سیب و...) و کاهش حجم غذا (بخصوص غذاهای غلیظ و سنگین) اقدام کنید.
او درباره حجامت [2]نیز توضیح میدهد: انجام حجامت و فصد خون را در این فصل توصیه میشود که البته باید توجه داشت توصیه عمومی نبوده و برای همه مناسب نیستند؛ چون درمواردی نه تنها کمکی نمیکنند، بلکه میتوانند دردسر ساز شوند. لذا ضروری است که حجامت و فصد با نظر تخصصی پزشک طب ایرانی و زیر نظر فردی متخصص انجام شوند.
بیشتر بخوانید:
References
- ^همشهری آنلاین (www.hamshahrionline.ir)
- ^حجامت (www.hamshahrionline.ir)
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری