رشد چشمگیر تقاضا برای خانههای هوشمند در شهرهای بزرگ
با پیشرفت روزافزون تکنولوژیهای جدید، دسترسی به امکاناتی فراهم شده است که زمانی، حتی تصور آن غیرممکن بود. هوشمند سازی ساختمان یکی از این امکانات جذاب است. انواع خانه هوشمند با امکان کنترل از راه دور، کیفیت زندگی را افزایش میدهند. همین موضوع باعث رشد چشمگیر تقاضا برای خانههای هوشمند در شهرهای بزرگ شده است. ارزش بازار این خانهها در سال 2023 نزدیک به 121.59 میلیارد دلار تخمین زده شد. پیشبینی میشود این رقم در سالهای آینده به بیشاز 600 میلیارد دلار افزایش پیدا کند. برای آشنایی بیشتر با این تکنولوژی در ادامه با ما همراه شوید.
خانه هوشمند چیست؟
ویژگی اصلی و متمایزکننده خانههای هوشمند، امکان کنترل وسایل خانه از طریق اینترنت است. وسایل خانه هوشمند از طریق تکنولوژی اینترنت اشیا به یکدیگر متصل هستند و اطلاعات زمان و نوع مصرف خود را در اختیار صاحب خانه قرار میدهند. با همین فناوری و از طریق اینترنت، میتوان زمان خاموش و روشنبودن ابزار را بهصورت دستی یا براساس معیارهای مختلفی تعیین کرد.
برای درک بهتر مفهوم خانه هوشمند، باید با مباحث مختلفی آشنا شوید که اینترنت اشیا، مهمترین آنها است. اینترنت اشیا (IOT) در تعریف ساده، شبکهای از وسایل متصل به یکدیگر است که میتوانند اطلاعات مختلفی را جمعآوری و ارسال کنند. با استفاده از سنسورهای اینترنت اشیا، میتوان اطلاعات مختلفی مانند دمای خانه، رطوبتهوا یا میزان مصرف انرژی را جمعآوری کرد. کنترل خانه با استفاده از این اطلاعات بهصورت دستی یا اتوماتیک انجام میشود.
خانه هوشمند چه ویژگیهایی دارد؟
فرض کنید در مسافرت هستید که یادتان میافتد، خاموشکردن لامپهای خانه را فراموش کردهاید یا از آن بدتر، فراموش کردهاید گاز را خاموش کنید و اشتباه شما ممکن است به یک فاجعه ختم شود. در چنین شرایطی چه میکنید؟
اگر دوست و همسایه کلید درِ خانه را داشته باشند، میتوانید از آنها درخواست کمک کنید؛ ولی اگر اینگونه نباشد، باید همه مسیر را بازگردید. اوضاع وقتی بدتر میشود که برنامه سفر را خراب میکنید و در آخر، متوجه شوید گاز را پیشتر خاموش کرده بودید!
با هوشمند سازی ساختمان[1] از شر چنین مشکلاتی خلاص میشوید. وسایل خانه هوشمند به اینترنت متصل هستند و میتوان آنها را از راه دور کنترل کرد. در مثال بالا، اگر گاز یا لامپهای خانه روشن باشند و هیچکسی در خانه حضور نداشته باشد. سنسورهای اینترنت اشیا این موضوع را تشخیص و به شما اطلاع میدهند. پساز آن میتوانید با سیستم کنترل از راه دور، بهسرعت وسایل غیرضروری را خاموش کنید.
ویژگی دیگر خانههای هوشمند، امنیت بسیار بالا است. با استفاده از دوربینهای مدار بسته و متصل به اینترنت در هر جایی که حضور داشته باشید، میتوانید شرایط ساختمان را پایش کنید. اینترنت اشیا به شما اجازه میدهد در مواردی مانند سرقت، بهسرعت نزدیکترین ادارات پلیس محلی را مطلع سازید.
سومین قابلیت جذاب اینترنت اشیا، امکان کنترل اتوماتیک شرایط منزل است. برای مثال میخواهید دمای خانه همیشه 25 درجه باشد. برای رسیدن به این دما گاهی به وسایل سرمایشی و گاهی گرمایشی نیاز دارید. سنسورهای خانه هوشمند، دمای آن را بهطور دائم پایش میکنند. سیستمهای گرمایشی و سرمایشی منزل نیز که با کمک اینترنت اشیا به سنسورها متصل هستند، دمای خانه را در حد مطلوب شما حفظ میکنند.
رشد تقاضا برای خانههای هوشمند در شهرهای بزرگ
بازار خانههای هوشمند در جهان با سرعتی بیسابقه در حال رشد است و تحولی بزرگ در سبک زندگی مدرن رقم خواهد زد. ارزش بازار جهانی خانههای هوشمند در سال 2024 به حدود 121.59 میلیارد دلار رسیده است و انتظار میرود این رقم تا سال 2032 به 633.20 میلیارد دلار افزایش بیاید. این رشد نشاندهندۀ نرخ رشد سالانه ترکیبی 22.9 درصد است.
در ایالات متحده نیز بخش خانههای هوشمند با سرعت زیادی در حال گسترش است. پیشبینی میشود درآمد این بازار در سال 2024 به 38.8 میلیارد دلار برسد و با نرخ رشد سالانه 10.17 درصد تا سال 2029 به 59 میلیارد دلار افزایش بیاید.
عوامل کلیدی رشد تقاضا برای خانههای هوشمند
چندین عامل باعث افزایش سریع استفاده از فناوری خانه هوشمند شده است. پیشرفت در حوزه اینترنت اشیا (IoT) امکان اتصال و کنترل یکپارچه بر روی دستگاههای مختلف خانه را فراهم کرده و تجربه کاربران را بهبود بخشیده است. مردم جهان نیز روزبهروز به زندگی راحتتر روی میآورند و حاضرند برای دستیابی به آن، هرگونه هزینهای را متحمل شوند. با گذر زمان و افزایش تعداد ارائهدهندگان خدمات خانه هوشمند، هزینه استفاده از این خدمات کاهش مییابد و تقاضا برای آن رشد میکند.
ازسویی، توجه بیشتر به امنیت خانهها باعث شده است تا مردم در سیستمهای امنیتی هوشمند، مانند زنگهای ویدئویی و دوربینهای نظارتی سرمایهگذاری کنند. همچنین، استفاده از ترموستاتهای هوشمند و سیستمهای مدیریت انرژی که به کاهش مصرف انرژی کمک میکنند، باعث کاهش هزینههای جاری خانه میشوند و بابت همین موضوع، طرفداران بسیار زیاد دارند. علاوهبراین با اهداف مدیریت پایدار انرژی نیز همسو هستند.
آینده خانههای هوشمند و روندهای نوظهور
صنعت خانههای هوشمند شاهد ظهور چندین روند جدید است. سیستمهای امنیتی پیشرفته با استفاده از فناوریهای تشخیص چهره و حسگرهای حرکتی، توانایی شناسایی ساکنان، مهمانان و مزاحمان را دارند و درعینحال، حریم خصوصی را حفظ میکنند.
توجه به مصرف بهینه انرژی و حفظ محیطزیست به یکی از ارزشهای مردم جهان تبدیل شده است. باوجوداین، محبوبیت دستگاههای صرفهجویی در انرژی، ترموستاتهای هوشمند و سایر سیستمهای موجود در خانههای هوشمند رو به افزایش است.
همچنین، گسترش اینترنت اشیا به یکپارچگی بیشتر میان دستگاهها و خودکارسازی مؤثرتر خانهها کمک کرده است. دستیارهای صوتی با قابلیتهای پیشرفته خود، تعامل طبیعیتری با کاربران دارند و کار با اینترنت اشیا را سادهتر میکنند.
فناوری کنترل حرکتی نیز در حال گسترش است و روشهای جدید و راحتتری برای مدیریت دستگاههای هوشمند فراهم میکند. علاوهبراین، خانههای هوشمند بهطور فزایندهای دارای ویژگیهای نظارت بر سلامت هستند؛ از جمله دستگاههایی که با سیستمهای خانه هماهنگ میشوند و علائم حیاتی را بررسی یا کیفیت هوا و عوامل آلرژیزا را پایش میکنند.
چالشهای پیشروی خانههای هوشمند
با وجود رشد چشمگیر، صنعت خانههای هوشمند با چالشهایی نیز روبهرو است. مسئله هماهنگی و سازگاری دستگاهها همچنان یکی از موانع اصلی به شمار میرود. همچنین، نگرانیهایی در زمینه امنیت اطلاعات و حفظ حریم خصوصی کاربران وجود دارد.
ازسویدیگر، هزینه هوشمند سازی ساختمان همچنان بالا است. اگرچه توجه بیشتر و افزایش عرضهکنندگان محصولات هوشمند، این هزینهها را کاهش داده است، بااینحال هنوز بخش زیادی از مردم، توانایی خرید وسایل هوشمند را ندارند.
چالش بنیادینی که هنوز بهطور جدی به آن پرداخته نشده است، فرهنگسازی استفاده از خانههای هوشمند است. هر چقدر هم امنیت ابزار و سیستمهای هوشمند افزایش بیاید تا وقتی فرهنگ اعتماد به این ابزار در میان مردم نهادینه نشود، رشد چشمگیری رقم نخواهد خورد.
سخن پایانی
بازار خانههای هوشمند با پیشرفتهای فناوری، افزایش تقاضای مصرفکنندگان برای راحتی و امنیت بیشتر و گسترش اینترنت اشیا در مسیر رشد چشمگیری قرار دارد. با ادامه نوآوریها و بهبود هماهنگی میان دستگاهها، انتظار میرود استفاده از فناوریهای خانه هوشمند در سالهای آتی بیشازپیش گسترش بیاید. اگرچه این فناوری در کشورمان ایران تاکنون آنگونه که باید موردتوجه قرار نگرفته است؛ ولی بیشک در آیندهای نزدیک، عموم مردم ایران نیز میتوانند از این فناوری شگفتانگیز بهرهمند شوند.یکی از شرکت هایی که در ایران به صورت حرفه ای خدمات مربوط به هوشمند سازی ساختمان را انجام میدهد شرکت خانه هوشمند آکو می باشد. شما برای تماس با این شرکت و مشاوره رایگان با متخصصین به سایت این شرکت به آدرس acogroup.ir مراجعه کنید و یا با شماره تماس 09124837740[2] تماس بگیرید.
References
- ^هوشمند سازی ساختمان (acogroup.ir)
- ^09124837740 (sahebkhabar.ir)
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری