ماه سرد غربزدهها
علیرضا احمدی-روزنامهنگار
دیماه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، ماهی پرحادثه و یادآور رویدادهایی است که برآیند آن، دمیدن روح امید در کالبد جامعه و ناامیدی و شکست غربگرایان در تحقق آرزوهایشان برای «ایران تضعیف شده» است. قیام 19دی مردم قم، فرار شاه از ایران، پیام امامخمینی(ره) به گورباچف، حماسه 9دی ماه، شهادت حاج قاسم سلیمانی، حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی «عینالاسد» و... ازجمله حوادث تاریخی دیماه است؛ رویدادهایی که این ماه را به فصلی برای ناامیدی و شکست غربگرایان تبدیل کردهاست. در این میان امسال حماسه 9دیماه، بهعنوان «روز بصیرت و میثاق امت با ولایت» در شرایطی گرامی داشته میشود که منطقه و جهان روزهای پرتنشی را پشتسر میگذارند و دشمنان غربی - عبری ملت ایران نیز تلاش میکنند با بهکارگیری انواع ابزارها و راهبردها، ضمن انکار واقعیتهای موجود، مردم را از آینده ناامید و با «هراسافکنی» در جامعه، مسیر را برای پیشبرد اهداف خود هموار کنند. در چنین شرایطی اما، نگاهی دوباره به تحولات تاریخ معاصر و بازخوانی رویدادهایی مانند 9دی، شهادت حاج قاسم سلیمانی و... نشان میدهد اگرچه کشور همواره با چالشها و حوادث تلخی مواجه شده، اما این تهدیدها در نهایت با حضور پررنگ مردم، به قوت و استحکام بنیانهای نظام منجر شدهاست.
از حماسههای ۹ و ۱۹دی تا ظهور هزاران سلیمانی
تاریخ انقلاب اسلامی مملو از رویدادهایی است که در آن مردم با حضور پرشور و مقاومت خود، حاکمیت و نظام را تقویت و تهدیدات را به فرصت تبدیل کردهاند. حماسههای ۹ دی و ۱۹دی و اساسا اتفاقات تاریخی دیماه (پیش و پس از انقلاب)، نمونههایی بارز از این ایستادگی و تجدید میثاق مردم با آرمانهای انقلاب هستند. در این مشخصا دو رویداد در دیماه، مردم با حضور گسترده خود در مقابل فتنهها و توطئههای دشمنان ایستادگی کرده، غربگرایان را مأیوس و با وحدت و انسجام ملی به استحکام نظام کمک شایانی کردند. این روحیه مقاومت و ایستادگی در مکتب دفاعمقدس و شخصیتهایی چون سردار دلها، سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی، جلوهگر شده است. شهید سلیمانی، دانشآموخته مکتب دفاعمقدس در میدان مبارزه با تروریسم و بهویژه داعش، نقشآفرینی بینظیری داشت. ترور این سردار بزرگ، اگرچه ضربه سنگینی به قلب ما وارد کرد، اما در عین حال، سرمایه اجتماعی بینظیری را با الهام از خطمشی و مکتب ایشان ایجاد نمود و باعث ظهور هزاران سلیمانی دیگر در میهن شد. این نشان میدهد که مقاومت مردم و پیروی از آرمانهای شهدا، همواره ضامن استحکام نظام و پاسخی قاطع به توطئههای دشمنان خواهد بود.
دومینوی شکست غربگرایان در دیماه
سالهای پس از انقلاب اسلامی، ایران شاهد حوادث و فتنههای بسیاری بوده است که هر یک به نوعی درصدد تضعیف نظام و انقلاب برآمدهاند. اما در مقابل این توطئهها،همواره ملت ایران با حضور پرشور و بصیرت خود در صحنه،مقاومت و پایداری خویش را به نمایش گذاشته است. حماسههای 9دی و 19دی در کنار رویدادهایی همچون تشییع باشکوه پیکر شهید سليمانی، نمادهایی از این مقاومت هستند. دیماه سالگرد شهادت سردار سرافراز اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی نیز هست که در مکتب دفاعمقدس تربیت یافته بود و در میدان نبرد علیه تروریسم و گروهکهای تکفیری نیز نقشآفرینی بینظیری داشت. شهادت ایشان نهتنها به تضعیف نظام منجر نشد، بلکه باعث تقویت روحیه مقاومت در دل جمهوری اسلامی ایران شد.این نشان از آن دارد که مقاومت و ایستادگی ملت ایران، خاستگاه اقتدار ملی و ضامن بقای نظام جمهوری اسلامی است. دیماه را میتوانماه «حضور مردم» خواند و قطعاً حضور آگاهانه و فعال مردم در صحنه، مهمترین عامل در استحکام نظام و خنثیسازی توطئههای دشمنان بوده و خواهد بود. تاریخ انقلاب اسلامی ایران، سرشار از روایتهای حماسی از مقاومت و ایستادگی ملت ایران در برابر توطئههای داخلی و خارجی است.
عبور از تهدیدها به پشتوانه مردم
9دیماه یادآور سلسلهحوادثی است که پس از انتخابات ریاستجمهوری در سال1388، کشور را با آسیبها و تهدیدهایی مواجه کرد که تبعات و هزینههایی نیز در روند توسعه سیاسی ایران بههمراه داشت. بازخوانی رویدادها و تحولات آن مقطع، اگرچه یادآور برنامهریزیهای دشمنان برای به بنبست کشاندن کشور است، اما در بطن خود، روایتگر تجربهای است که طی آن تهدیدهایی که متوجه کشور و نظام بود به فرصتی برای قوت روزافزون و سربلند بیرون آمدن از تجربههای سخت تبدیل شد.
در آن مقطع، بدخواهان استقلال و پیشرفت کشور کوشیدند با بهرهگیری از تهدید «افزایش التهابها در جریان رقابتهای انتخاباتی»، ایران را وادار به عقبگرد کنند. درواقع بالا رفتن تنشها و التهابها میان رقبای سیاسی حاضر در عرصه انتخابات ریاستجمهوری، فرصتی را برای بدخواهان پدید آورد که با سوءاستفاده از دوقطبی مضر ایجاد شده در سطح افکارعمومی، برای تحقق اهداف ضدایرانی خود بهره ببرند؛ تجربهای بسیار دشوار که ملت ایران با آن مواجه شد، اما در نهایت سربلند از آن بیرون آمد. پس از وقوع آن حوادث تلخ، طبیعی بود که باید بلافاصله شکافها که به محل مناسبی برای جا خوش کردن دشمن تبدیل شده بود، ترمیم شود و اجازه ندهیم كدورت در میان قشرهای مختلف جامعه ادامه یابد. براین اساس هم بود که با تمهیدهای راهبردی و بسیار مناسب، تلاش شد آگاهیها و شناخت جامعه درباره واقعیتها و حقایق جاری در کشور گسترش یابد؛ راهبردی که کشور را از تهدیدهای موجود، عبور داد و زمینهساز کاهش التهابها در کشور و بازگشت امید به جامعه درباره تحقق چشمانداز روشن آینده شد.
در این میان، آنچه تهدیدها را به فرصتی برای اقتدار روزافزون ایران تبدیل کرد، حضور عظیم و حماسی مردم در عرصه بود؛ در تاریخ معاصر ایران، هرگاه مردم در صحنه حاضر شدهاند، سایه تهدیدهای بسیاری از سر کشور کم شدهاست. آنان به دشمنان این مرز و بوم ثابت کردهاند هرگاه نیاز باشد، با صلابت به میدان میآیند و برای اقتدار بیش از پیش ایران سینه سپر میکنند.
مثلث امنیت بخش ایرانی
در آستانه واقعه مهم 9دی بررسی و اندیشیدن به قدرت اجتماعی انقلاب اسلامی حائز اهمیت است. انقلاب اسلامی و به تبع آن جمهوری اسلامی توانسته است بر پایه اندیشهای خاص، وضعیت منحصر به فردی را نسبت به سایر انقلابهای دیگر ایجاد نماید. اندیشه انقلاب اسلامی علاوه بر اینکه توانسته به پیروزی برسد این توانایی را دارا بوده که خود را در طول این سالها از خطر تهدیدات براندازی حفظ نماید. مثلثی که در انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت و در برابر تهدیدات سیاسی و امنیتی توانست خود را نشان دهد، عبارت است از: ایدئولوژی اسلامی، رهبری متصل به مردم و حضور آگاهانه جامعه در بزنگاههای تاریخی در میدان منازعات.
خروجی این مثلث مهم، جامعه آگاهی است که در مقاطع حساس و تهدیدآمیز با حضور در میدان درگیریها ورق را برمیگرداند و سیر طبیعی انقلاب اسلامی را پیش میگیرد. نگاهی گذرا به تاریخ پس از انقلاب اسلامی به خوبی نشان میدهد که ظرفیت انقلاب اسلامی این توانایی را داشته است که از دل وقایع ضدامنیتی و اجتماعی فرصتی برای بازسازی خود و سازماندهی نیروهای تازه نفس ایجاد و کاری کند که دیگر در آن مسئله به مشکل نخورد. این در حقیقت یک امتیاز اصلی برای انقلاب اسلامی است؛ بهطوری که بسیاری از کشورها امروزه به این نتیجه رسیدهاند که مقابله با جمهوری اسلامی به وسیله آشوب و جنگ راه به جایی نمیبرد.
در سال 1401دشمن طی یک طرح بزرگ، قصد ايجاد آشوب در ایران را داشت که در نهایت با ناکامی مواجه شد؛ موضوع مهم این است که در حال حاضر ایران در موضوعات امنیتی در قدرتی قرار گرفته که دیگر بار ضربات سال 1401را دریافت نخواهد کرد؛ بهطور کلی، آن مثلثی که در بالا به آن اشاره شد، مانع اصلی تحقق نقشههای دشمن در ایجاد آشوب در سطح کشور است.
برای امنیت
به لحاظ تاریخی دیماه دربرگیرنده رویدادهای مهمی در کشور است. نخستین حادثه تاریخی 19 دیماه است که رژیم پهلوی با درج مقالهای در روزنامه اطلاعات و اهانت به امام خمینی جرقه انقلاب اسلامی را زد. آتش انقلاب اسلامی از قم شعلهور و به سراسر کشور کشیده شد و زمینه سرنگونی رژیم طاغوت را فراهم کرد.
حادثه دیگری که رخ داد حماسه 9دیماه 1388بود که در دفاع از ولایت و رهبری و مقابله با فتنهای که از سوی قانونشکنان در کشور ما با حمایت بیگانگان رخ داد، انجام شد. کشور دچار چندینماه ناامنی و بیثباتی شده بود و طمع دشمنان هم افزایش پیدا کرده بود و بهدنبال براندازی نظام جمهوری اسلامی بودند. راهپیمایی مردم موجب شد که این تهدید به فرصتی برای خنثیکردن آتش فتنه تبدیل شود. بصیرت مردم هم زیاد شد تا در حوادث مشابه بعدی کشور به آشوب کشیده نشود و دشمن نتواند خسارات سنگینی به انقلاب اسلامی وارد کند و یکی از انتخاباتهای پرمشارکت را به مذاق مردم تلخ کند.
حادثه سوم در 13دیماه 1398با توطئه سردمدار استکبار جهانی، دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا و معاون او رخ داد. این کار با کمک صهیونیستها و برخی دیگر از عوامل منطقه صورت گرفت که قهرمان مبارزه با تروریسم و تکفیریهای داعش را بعد از خروج از فرودگاه بغداد ترور کردند و به شهادت رساندند. سردار سلیمانی توانسته بود امنیت را برای کشورهای عراق، سوریه، ایران و منطقه به ارمغان بیاورد و تلاش تکفیریهای داعشی برای تشکیل یک دولت جعلی به نام اسلام را شکست دهد. همه ژنرالها، کارشناسان و پیشکسوتان نبرد، از سردار سلیمانی بهعنوان یک شخصیت بینظیر نام میبردند. از آن به بعد مکتب سلیمانی منشاء تحولات مهمی در منطقه و نبرد شدیدتر فلسطینیها با اسرائیل شد. اینها دستاوردهایی است که حاصل مقاومت ملت ایران و تبدیل تهدیدها به فرصتهاست.
چالشهایی که نظام را تقویت کرد
از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، نظام جمهوریاسلامی با تهدیدهای متعددی ازسوی استکبار جهانی و صهیونیسم مواجه بوده است؛ تهدیدهایی که تجربههای بهدست آمده از آنها، به درسهای آموزندهای برای اقتدار و صلابت ایران تبدیل شدهاست. در ابتدای راه انقلاب اسلامی، حوادثی مانند طراحی کودتای نوژه و همچنین تحرکات گروهکهای تجزیهطلب در برخی استانهای مرزی، تهدیدهایی را متوجه کشور کرد، اما نظام توانست بر آنها غلبه کند. پس از آن مقطع، صدام بهعنوان عامل استکبارجهانی، جنگ 8ساله را به ایران تحمیل کرد، اما این توطئه نیز خنثی شد و جنگ تحمیلی در حالی پایان یافت که با جانفشانی فرزندان این مرز و بوم، حتی یک وجب از خاک ایران در اشغال دشمن باقی نماند.
حوادث پس از دوران دفاعمقدس نیز نمودي از صلابت و اقتدار روزافزون ایران است. یکی از سرفصلهای تهدیدزایی علیه ایران در جریان انتخابات ریاستجمهوری سال1388 رقم خورد. در آن سال کشور شاهد یکی از پرشورترین انتخابات در جمهوریاسلامی بود و حدود 85درصد از واجدان شرایط در رأیگیری شرکت کردند؛ حضوری پرشور که زمینهساز استحکام جایگاه نظام جمهوریاسلامی و درخشش مردمسالاری ایران در عرصه جهانی شد. در چنین شرایطی فتنهای ازسوی برخی عناصر خودخواه داخلی از یک طرف و دشمنان خارجی ازسوی دیگر به راه انداخته شد؛ فتنهای که حدود 8ماه استمرار یافت و با ابهامآفرینی، اقتدار جمهوریاسلامی را هدف گرفته بود. درچنین شرایطی بصیرت مردم و به میدان آمدنشان، توطئههای محور غرب و پیاده نظام داخلی آن را خنثی و تهدیدها را از سر کشور دور کرد.
اگرچه پس از آن نیز شاهد بروز توطئههایی ازسوی دشمنان بودهایم، اما نتوانستهاند اقتدار نظام را خدشهدار کنند؛ چراکه مردم نشان دادهاند همواره در صحنه حاضرند و فتنهها و توطئهها را خنثی میکنند. درواقع طی دهههای گذشته نظام با پشتوانه مردمی، در مسیر تقویت روزافزون گام برداشتهاست؛ بنابراین تجدید خاطرههای گذشته و بررسی رویدادهای پشتسر گذاشته شده، ضرورتی انکارناپذیر برای ادامه مسیر اقتدار کشور است. باید با «جهاد تبیین»، تحولات گذشته و تهدیدهایی که به فرصت تبدیل شده را برای نسلهای تازه بازگو کنیم.
عمارها و مالکها نماد شدند
9دی فتنه سنگین و خطرناکی بود که بر پیکر نظام وارد شد و در آن فتنه تمام مارهای زخمی از لانهها و سوراخهایشان بیرون آمدند و کمر به براندازی نظام بستند. البته نمیتوان گفت کسانی که فتنه 1388را شروع کردند، برانداز بودند، بلکه ناخواسته در میدانی قرار گرفتند که منجر به براندازی میشد. در آن فتنه حتی افرادی از خواص هم حضور داشتند ولی مردم ما این تهدید را تبدیل به یک فرصت کردند و بهرغم اینکه حدود 9ماه کشور به زحمت افتاد، ولی با حضور مردم، این فتنه جمع شد و عوامل غربگرای داخلی مأیوس و ورشکسته شدند.
بنابراین با رهنمودهای مقام معظم رهبری مردم تدریجا به اهداف شوم طراحان آگاه شدند. ما در دیماه حوادث مهمی از قبل از انقلاب تا بعد از انقلاب، از جنگ تحمیلی تا همین سالهای اخیر داریم. یکی از حوادث مهم، شهادت سردار دلها حاج قاسم سلیمانی است. این فرمانده میدان، نماد مقاومت ايران و شکست و ذلت اسرائیل بود. حاج قاسم یکی از مردانی بود که توانست بسیاری از تهدیدها را تبدیل به فرصت کند. شهید سلیمانی در حوزه مقاومت، لشکر فاطمیون را از همین اتباعی که امروز برخی در کشور نسبت به آنان هراسافکنی میکنند، ایجاد کرد. حاج قاسم از اتباع فرصت ساخت و صحنههای ایثارگرانهای را خلق کرد.
در دیماه حاج قاسم سلیمانی مالکاشتر ولایت و علامه مصباح یزدی عمار ولایت را از دست دادیم. دیماه پر از خاطرههای تلخ و شیرین و حماسههایی است که در آن رخ داده اما نکته مهم آن است که طرفداران غرب، در همه آنها روسیاه شدند. فتنه 1388میتواند صحنه آزمایشی و الگو برای مردم ما باشد تا هم دشمنشناسی خودشان را تقویت كنند و هم تهدیدها را بشناسند و آنها را تبدیل به فرصت کنند.
رهبری و مردم؛ 2عامل یأس دشمن و غربگرایان
در جمهوری اسلامی ایران، وجود ولایت و رهبری در کنار مردم حاضر در صحنه از مهمترین عواملی است که موجب شده بسیاری از تهدیدات علیه امنیت و اجتماع ایرانی خنثی شود. به تعبیری هدایت مردم توسط مقام معظم رهبری در طول این سالها به بهترین شکل عملی شده است. در سال 88 و فتنه آن سال، شاهد بودیم که ناامنیها دقیقا با هدایت رهبری و حضور مردم خنثی شد و دشمنان و غربگرایان راه به جایی نبردند. اینکه امروزه برخی از سران کشورهای غربی بیان میدارند از ناامنیها در ایران حمایت خواهند کرد و پشتیبان دشمنان جمهوری اسلامی خواهند بود، از آن روست که آنان هنوز متوجه ماجرا نشدهاند و نمیدانند واقعیت در کشور ما چگونه است. این موضوع منحصر به ایران نیست و در سراسر گستره جغرافیایی مقاومت قابل مشاهده است.
دشمن در سال 88 با نقشهای که از قبل چیده بود، قصد داشت با پیشکشیدن موضوع تقلب در انتخابات کشور، ایران را وارد نوعی درگیری سیاسی و امنیتی کند که نتیجه آن سقوط جمهوری اسلامی شود. اما چیزی که در واقعیت رخ داد این بود که خود مردم با پیام رهبری و توصیههای ایشان نقشه و طرح دشمنان را خنثی کردند. واقعیتی که باید به آن توجه کرد این است که موضوع رهبری و مردم در جمهوری اسلامی ایران این قابلیت را دارد که تهدیدها را تبدیل به فرصت کند و دشمن را در رسیدن به اهدافش ناکام بگذارد. در طول 46سال گذشته بسیاری از اقدامات دشمن و حامیان غرب در داخل با همین منطق نهتنها به نتیجه نرسیده، بلکه فرصتی برای ما فراهم کرده است که بتوانیم به پیشرفتهایی نيز برسیم.
∎[2][3]
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری