بررسی سرفیس بوک مایکروسافت (Microsoft Surface Book)
در کنفرانس معرفی سرفیس بوک، مایکروسافت با مقایسههای بسیاری که بین لپتاپ خود با مکبوک پروی اپل داشت مشخص کرد که سرفیس بوک پاسخی به مکبوکهای اپل است. اما سرفیس بوک بازار بزرگ کاربران ویندوز را نشانه رفته است. بازاری آشفته که نیاز به یک لپتاپ پرچمدار و شاخص در آن حس میشد. لپتاپی که میتواند الگوی مناسبی برای تولیدکنندگان لپتاپهای ویندوز باشد و میتوان انتظار داشت در آینده نیز محصولات مشابهی آن از سوی دیگر کمپانیهای فعال در پلتفرم ویندوز طراحی و عرضه شود. اما آيا سرفیس بوک میتواند پرچمدار و پیشروی لپتاپهای ویندوزی باشد؟ در ادامه با بررسی جدیدترین محصول ردموندیها و بیان مزایا و معایب آن سعی در پاسخ به این سوال خواهیم داشت.
طراحی
بدون شک در اولین نگاه مجذوب طراحی زیبای سرفیس بوک خواهید شد. بدنهی منیزیمی بسیار خوش ساخت و زیبا، صفحهنمایش فوقالعاده، صفحه کلید و ترک پد بزرگ، همگی به طور قطع شما را محو خود خواهند کرد. زیبایی که در کمتر لپتاپ ویندوزی شاهد آن هستیم و تنها مشابه آن شاید مک بوک پروی اپل باشد.
مشخصات فنی سرفیس بوک مایکروسافت:
- پردازنده: Intel Core i7-6600U
- پردازندهی گرافیکی: Intel HD Graphics 520 + Nvidia discrete GPU
- نمایشگر: 13.5inch Pixel Sense Display with 3000x2000 Pixel
- حافظهی رم: 8GB DDR3
- حافظهی ذخیرهسازی داخلی: 256GB SSD
- ابعاد:292.10x201.42x8.45 میلی متر
- وزن: ۱.۵۱ کیلوگرم
- سیستمعامل: ویندوز ۱۰، ۶۴ بیتی
- دوربین اصلی: ۸ مگاپیکسل
- دوربین ثانویه: ۵ مگاپیکسل
- پشتیبانی از بلوتوث، درگاه USB 3.0، پورت مینی دیسپلی
سرفیس بوک ۱.۵ کیلوگرم وزن دارد و از این بابت لپتاپی سبک و قابل حمل محسوب میشود. در طراحی این محصول به جزئیات بخشهای مختلف، دقت بسیاری شده است. پس از باز کردن و مواجه شدن با صفحهنمایش اولین تفاوت را مشاهده خواهید کرد. صفحهنمایش سرفیس بر خلاف غالب لپتاپهای موجود در بازار نسبت ۳ به ۲ دارد و این نسبت باعث شده است تا ارتفاع آن بیشتر از استاندارد لپتاپهای ۱۶ به ۹ رایج بازار باشد. با این حال رزولوشن ۳۰۰۰ در ۲۰۰۰ پیکسلی این صفحهنمایش و استفاده از پنل IPS که مایکروسافت آن را PixelSense نامیده است، باعث شده تا با یکی از بهترین و زیباترین صفحات نمایش موجود بر روی لپتاپها روبرو باشیم.
مایکروسافت در سرفیس بوک تمامی پورتهای معمول و مورد نیاز را برای کاربران تدارک دیده است. دو پورت USB نوع ۳، یک پورت مینی دیسپلی، شیار حافظهی اسدی و پورت مربوط به شارژ دستگاه در این لپتاپ وجود دارند که میتوانند نیازهای بیشتر کاربران را تامین کنند.
نکتهی جالب دیگر وجود بخش لولایی مانند در قسمت اتصال صفحه کلید به صفحهنمایش است؛ اما مایکروسافت آن را برای زیباتر شدن و متمایزتر شدن تعبیه نکرده است. کافی است دکمهی مخصوص بر روی صفحه کلید را برای چند ثانیه فشار دهید تا صفحه کلید از صفحهنمایش جدا شود. حالا سرفیس بوک شما به یک تبلت غولپیکر ۱۳.۵ اینچی سبک و بسیار زیبا تبدیل شده است که مایکروسافت آن را کیلیپبورد (Clipboard) مینامد. تبلتی که با استفاده از قلم سرفیس پن توانمند مایکروسافت، که در تبلتهای سرفیس پرو نیز شاهد آن بودیم، میتواند بسیار کاربردی باشد.
بخش تبلت که تنها ۷۲۵ گرم وزن داشته و در واقع یک کامپیوتر قدرتمند است؛ چرا که قطعات اصلی سرفیس بوک به استثنای کارت گرافیکی مجزا در این بخش قرار گرفتهاند. هر چند ممکن است کمتر اتفاق بیافتد که از این لپتاپ ۱۳.۵ اینچی به عنوان تبلت استفاده کنید، اما وجود این امکان نکتهی مثبتی برای آن به شمار میرود.
بخش صفحهنمایش که به عنوان تبلت نیز قابل استفاده است از طریق یک پین در وسط و دو پین در کنارهها به صفحه کلید متصل میشود، صفحه کلیدی که مقدار زیادی از باتری و همچنین پردازندهی گرافیکی مجزا را در خود جا داده است. نکتهی جالب در مورد مکانیزم اتصال این است که پین اتصال میانی تبلت، میتواند به عنوان پورت شارژ عمل کرده و با اتصال آن به شارژر تعبیه شده برای لپتاپ، در واقع بخش تبلت را نیز در حالت جدا شده از صفحه کلید شارژ کرد.
اما طراحی سرفیس بوک بدون ایراد نیست. در هنگام بستن لپتاپ فاصلهی زیادی بین صفحه کلید و صفحهنمایش را مشاهده خواهید کرد. هر چند این کار برای جلوگیری از برخورد دکمههای صفحه کلید و روکش صفحهنمایش در نظر گرفته شده اما شرایطی را فراهم میکند که احتمال ورود گرد و خاک به این ناحیه را بیشتر کرده است.
نکتهی دوم زمانی که صفحهنمایش به داک صفحه کلید متصل است به چشم میآید. صفحهنمایش در این حالت کاملا ثابت نیست و مقداری لق دارد که در اکثر لپتاپها اتفاقی معمول است؛ اما برای سرفیس بوک که صفحهنمایش لمسی داشته و حتی از قلم نیز پشتیبانی میکند، می تواند نکتهی منفی به شمار رود.
همچنین زمانی که لپتاپ را می بندید، بخش بالای صفحهنمایش با آهنربایی به داک کیبورد میچسبد که باز کردن آن را کمی دشوار میکند. البته پس از جدا شدن آهنرباها از یکدیگر، لپتاپ به راحتی و آرامی و بدون نیاز به نیروی اضافی باز میشود.
در حالت کلی کمتر ایرادی میتوان به طراحی سرفیس بوک وارد کرد. لپتاپی بسیار زیبا که شکل و شمایل ظاهری آن در کنار کیفیت ساخت فوقالعاده بالای آن نظر هر کاربر ویندوزی را به خود جلب میکند. در بخش طراحی میتوان گفت که مایکروسافت کاملا انتظارات را برای ساخت لپتاپ ویندوزی خوش ساخت و زیبا برآورده کرده است.
صفحه کلید و ترکپد
سرفیس بوک دارای صفحه کلید جزیرهای بسیار زیبا است. فواصل بین دکمهها در آن خوب است؛ اما این دکمهها عمق زیادی ندارند. به این دلیل در روزهای اول استفاده از آن اندکی دچار مشکل خواهید شد. با این حال پس از چند روز استفاده به راحتی به این صفحه کلید عادت خواهید کرد و تجربهای لذتبخش خواهید داشت.
نکتهی قابل توجه دیگر وجود نور پسزمینه در صفحه کلید این لپتاپ است. این ویژگی بسیار کاربردی است که کار در محیطهای کم نور را راحت میکند.
ترک پد سرفیس بوک در یک کلام فوقالعاده است. پس از مدتها در یک لپتاپ ویندوزی شاهد ترک پدی مشابه ترک پدهای مک بوکهای اپل هستیم. ترک پدی بزرگ و باکیفیت فوقالعاده که کار با آن بسیار لذتبخش است. به طور قطع این ترک پد از نکات قوت سرفیس بوک به شمار میرود.
ترکپدِ سرفیس بوک چندلمسی است و به راحتی میتوانید ژستهای چندلمسی ویندوز ۱۰ را در آن اجرا کنید تا کنترل سیستمعامل به روشهای گوناگون میسر شود.
قلم سرفیس
قلم ارائه شده همراه سرفیس بوک از نقاط قوت اصلی آنها است تا مایکروسافت علاوه بر کاربران معمولی، بتواند نظر طراحان و هنرمندان را نیز به سمت لپتاپ دو منظورهی خود جلب کند. این قلم میتواند تا ۱۰۲۴ سطح فشار را تشخیص دهد که نشان از دقت و حساسیت بالای آن دارد.
تجربهی کاربری با قلم سرفیس بوک بسیار شبیه به نوشتن با مداد شده است. اگر اهل یادداشت برداری در حجم زیاد هستید سرفیس بوک در حالت تبلت یکی از بهترین گزینههای موجود در بازار برای شما به حساب میآید. به خصوص که قابلیت تشخیص دست خط زبان انگلیسی ویندوز برای تبدیل دست نوشته به کلمات و تایپ آنها، تا حدود زیادی بدون عیب و دقیق عمل میکند.
سوال اصلی که در این میان به وجود میآید این است که قلم سرفیس آیا برای طراحی نیز همانند یادداشت برداری کاربردی است؟ پاسخ این سوال به میزان کاربرد شما بازخواهد گشت. اگر کاربری شما در حد متوسط است، سرفیس پن میتواند به خوبی نیازهایتان را پاسخ دهد. اما اگر پیشتر با قلمهای حرفهای Wacom به کار مشغول بودید و به دنبال جایگزین هستید، بهترین راهکار استفاده از همان قلم حرفهای خودتان است.
قلم سرفیس دقیق و کاربردی است و استفاده از آن لذت بخش است؛ اما این قلم به هیچ وجه حساسیت و دقت نمونههای حرفهای بازار را ندارد. قلم سرفیس به فشار بیشتری بر روی سطح نسبت به قلم واکوم برای آغاز طراحی احتیاج دارد. همچنین یکی از نقاط ضعف دیگر آن دقیق نبودن نقطهی آغاز خط است که این مساله با زاویه گرفتن بیشتر قلم حادتر نیز میشود.
به طور خلاصه استفاده از قلم سرفیس به همراه پاککن تعبیه شده در انتهای آن بسیار جذاب است و میتواند برای یادداشت برداری یا طراحیهای سطح پایین کمک شایانی کند. اما در زمینهی طراحی حرفهای مایکروسافت هنوز راه زیادی برای ارائهی تجربهای مشابه با بزرگان این صنعت دارد.
نمایشگر و اسپیکر
مایکروسافت در سرفیس بوک از نسبت عجیب طول به عرض ۳ به ۲ برای صفحهنمایش بهره برده است که در نگاه اول باعث میشود تا ارتفاع صفحهنمایش کمی غیرعادی به نظر برسد. البته این نسبت عجیب و ارتفاع زیاد را میتوان عاملی برای تکانهای زیاد صفحهنمایش به خصوص هنگام کار با لپتاپ بر روی پا دانست؛ چرا که ارتفاع زیاد باعث شده تا قسمت بالاتر صفحهنمایش سنگینتر شود.
با این حال رزولوشن بسیار بالای ۳۰۰۰ در ۲۰۰۰ پیکسلی برای این صفحهنمایش تراکم ۲۶۷ پیکسل در هر اینچ را به ارمغان آورده است. این صفحهنمایش بدون شک یکی از بهترینهای موجود بر روی لپتاپها است. دقت بالای رنگها، وضوح بالای نوشتهها، روشنایی بسیار بالای صفحهنمایش و زوایای دید عالی همگی باعث شدهاند تا با یک نمایشگر فوقالعاده روبرو باشیم. حداقل روشنایی نمایشگر نیز نزدیک به صفر است تا بتوانید در محیطهای تاریک نیز به خوبی از آن استفاده کنید.
ویندوز ۱۰ سیستم عاملی با پسزمینهی تیره است و عمق بسیار بالای پنل صفحهنمایش IPS مورد استفاده در سرفیس بوک باعث شده تا از کار با سیستمعامل ویندوز در سرفیس بوک لذت بیشتری نیز ببرید.
نسبت ۳ به ۲ در این صفحهنمایش باعث شده در هنگام مرور صفحات وب و حتی خواندن متون تجربهای فوقالعادهای داشته باشید. بدون شک این لپتاپ برای کسانی که وبگردی زیادی دارند یک لپتاپ ایدهآل است. اما نسبت ۳ به ۲ صفحهنمایش برای تماشای ویدیو نسبت مناسبی نیست؛ چرا که در بالا و پایین ویدیو شاهد وجود نوارهای مشکی رنگ اضافی هستیم که باعث میشوند نتوانید در تماشای ویدیو از تمام ابعاد صفحهنمایش بهره ببرید.
اسپیکرهای سرفیس بوک نیز عملکرد متوسطی دارند و برای انجام کارهای روزمره کفایت میکنند. حجم صدا در این اسپیکرها نسبتا خوب است: اما اگر حجم را در حداکثر مقدار خود قرار دهید مقداری از کیفیت صدا را از دست خواهید داد.
عملکرد دوربین
شاید برای بسیاری وجود دوربین در پشت یک لپتاپ ۱۳.۵ اینچی بسیار عجیب باشد، اما با توجه به این که از سرفیس بوک میتوان به عنوان یک تبلت مستقل نیز بهره برد شاید نیاز به عکاسی در برخی موارد داشته باشید. دوربین موجود در پشت سرفیس بوک دارای سنسور ۸ مگاپیکسلی است که از نظر کیفیت قابل مقایسه با گوشیهای هوشمند نیست.
کیفیت تصاویر ثبت شده با این دوربین با توجه به این که سرفیس بوک یک لپتاپ است بسیار خوب هستند و میتوانند نیازهای شما را برطرف کنند. اما نباید انتظاری بیش از این از دوربین ۸ مگاپیکسلی سرفیس بوک داشته باشید. دوربین جلوی این دستگاه نیز ۵ مگاپیکسل است که برای انجام تماسهای ویدیوی کیفیت بسیار خوبی دارد.
نرمافزار
بدون شک برای بسیاری از علاقمندان به سرفیس بوک این بخش یکی از جذابترین بخشهای لپتاپ جدید مایکروسافت است. لپتاپی مبتنی بر ویندوز ۱۰ که ساخت خود مایکروسافت است. بدون شک این لپتاپ ویندوزی خواست بسیاری بوده است. مایکروسافت البته بهبودهایی را در این سیستمعامل بوجود آورده تا بیش از پیش از کار با آن لذت ببرید.
برای مثال آیکنی در تسکبار اضافه شده است تا از طریق آن بتوانید همچون دکمهی فیزیکی روی صفحهکلید، بخش نمایشگر را از بدنهی دستگاه جدا کنید. در صورتی که باتری تعبیه شده در صفحهنمایش شارژ کافی نداشته یا لپتاپ شما از پردازندهی گرافیکی مجزای قرار داده شده در داک صفحه کلید بهره ببرد، سرفیس بوک به صورت نرمافزاری اجازهی جدا کردن صفحهنمایش را به شما نخواهد داد.
همچنین تمامی ویژگیهای مهم و جدید ویندوز ۱۰ از جمله کورتانا در سرفیس بوک حاضر هستند. به علاوه میتوانید با فعال کردن حالت تبلت و قرار دادن آن بر روی حالت خودکار زمانی که صفحهنمایش را از داک صفحه کلید جدا میکنید، ویندوز ۱۰ به صورت خودکار در حالت تبلت اجرا شود که در این حالت رابط کاربری ویندوز شباهت زیادی به ویندوز ۸ خواهد داشت. برای آشنایی کامل با ویندوز ۱۰ میتوانید به «بررسی از نسخهی نهایی ویندوز ۱۰» مراجعه کنید.
اما ذکر این نکته ضروری است که نرمافزار سرفیس بوک به خصوص در هنگام جدا کردن و اتصال مجدد صفحهنمایش باگهایی نیز دارد. در مدت زمانی که در حال بررسی سرفیس بوک بودیم، در بسیاری موارد فشردن دکمهی مخصوص برای جدا کردن صفحهنمایش یا اتصال مجدد آن باعث شد تا ویندوز از کار بیفتد. این اتفاق با گذر زمان رفع نشد و مجبور به خاموش و روشن کردن مجدد لپتاپ شدیم. همچنین در برخی موارد با بلو اسکرین نیز مواجه شدیم که اثباتی بر ایرادات نرمافزاری یا شاید هم سختافزاری سرفیس دارد.
همچنین به نظر میرسد مایکروسافت استفادهی نرمافزاری کافی را از وجود سرفیس پن نبرده است. در حالت تبلت از این قلم میتوانید برای نوشتن متون یا طراحی بهره ببرید؛ اما نرمافزارهای پیشفرض زیادی برای بهرهگیری از تمام پتانسیل این قلم تعبیه نشده است و سرفیس پن در بیشتر مواقع برای شما، کارکرد انگشت را خواهد داشت.
هر دو مورد ذکر شده مواردی هستنند که بدون شک با بروزرسانیهای نرمافزاری قابل رفع هستند. ظاهرا مایکروسافت نیز از وجود این ایرادات مطلع است و در حال کار بر روی بروزرسانیهایی برای رفع موارد بیان شده و برخی موارد دیگر است.
بازده و عملکرد
نسخهی مورد بررسی ما در دارای پردازندهی Core i7-6600U است که ۲۵۶ گیگابایت حافظهی داخلی داشته و ۸ گیگابایت رم دارد. به علاوه این نسخه دارای یک گیگابایت پردازنده گرافیکی انویدیا است که برای انجام کارهای نیمهسنگین مناسب خواهد بود. در ادامه میتوانید برخی از نتایج تستهای بنچمارک که توسط بر روی این لپتاپ اجرا شدهاند را مشاهده کنید:
از نتایج بنچمارکها نیز پیدا است که سرفیس بوک برای انجام بازیهای سنگین ساخته نشده است. اما با این حال برای استفادههای روزمره و نیمهسنگین سرفیس بوک به راحتی کاربر را راضی نگه خواهد داشت و از پس تمامی کارها برخواهد آمد.
نرخ انتقال داده روی حافظه SSD این تبلت بسیار سریع است. سرعت خواندن و نوشتن داده روی آن مناسب است و این امر باعث میشود تا اپلیکیشنها و نرمافزارها به سرعت اجرا شده و سرعت بوت دستگاه هم بسیار بالا باشد. در ادامه میتوانید نتیجه تست HD Tune Pro روی حافظه SSD سرفیس بوک را مشاهده کنید:
Maximum MB/s | Minimum MB/s | Average MB/s | |
---|---|---|---|
Surface Book | 846.7 | 206.4 | 632.9 |
Surface Pro 4 | 336.7 | 302.8 | 321.2 |
Asus Transformerbook T100TAL | 100.1 | 74.4 | 89.5 |
Aspire Aspire E15 | 112.3 | 46.7 | 87.1 |
Aspire V15 Nitro | 113.1 | 26.4 | 87.4 |
HP ENVY 15-K007NE | 116.4 | 55.6 | 91.4 |
Microsoft Surface 3 | 115.9 | 74.5 | 101.2 |
iGreen Genesis Tab 3 | 203.8 | 148.6 | 153 |
ASUS ROG G551JM | 294.7 | 185.8 | 263 |
HP Pavilion 15 P062 | 110 | 43.6 | 86.1 |
Asus Zenbook UX303L | 426.6 | 344.3 | 388.9 |
Lenovo Flex 2 | 116.2 | 48.5 | 86.6 |
Lenovo Yoga 2 Pro | 326.7 | 207.8 | 240.6 |
Lenovo ThinkPad Tablet 2 | 54.2 | 23.9 | 50.5 |
ET2321 INTH | 190.2 | 23 | 138.5 |
Asus N550JV | 107.5 | 18.3 | 80.5 |
Acer Aspire S7 2013 | 932.6 | 766.6 | 915.8 |
همان طور که از نتایج نیز پیدا است حافظهی SSD مورد استفاده در سرفیس بوک کیفیت بسیار خوبی داشته و سرعت خواندن اطلاعات از روی آن بسیار سریع است.
باتری
سرفیس بوک علاوه بر باتری که در بخش کلیپبورد خود دارد، در داک کیبورد نیز بخش اعظمی از باتری خود را جا داده است. در گذشته یکی از نکات ضعف لپتاپهای ویندوزی نداشتن شارژدهی باتری مناسب بوده است. اما سرفیس بوک از این قاعده مستثنی است و باتری آن شارژدهی فوقالعادهای دارد.
سرفیس بوک در استفادهی روزانه به راحتی میتواند تا هشت و نیم ساعت شارژدهی داشته باشد. اگر قصد تماشای ویدیوی HD را بر روی آن داشته باشید، میتوانید بر روی باتری سرفیس بوک به مدت ۱۲ ساعت حساب کنید. البته در حالت جدا، باتری تعبیه شده در کلیپبورد توانایی شارژدهی ۲ تا ۳ ساعته دارد.
در حالت کلی بدون شک سرفیس بوک را میتوان یک لپتاپ با شارژدهی فوقالعاده دانست که شاید در بین لپتاپهای ویندوزی بینظیر باشد.
جمع بندی
سرفیس بوک برای بسیاری همان لپتاپی است که مدتها انتظار آن را میکشیدند؛ لپتاپی ویندوزی با طراحی وساخت فوقالعاده که البته خود مایکروسافت آن ر ا طراحی و عرضه کرده است. بدون شک جای خالی لپتاپی زیبا و با عمر باتری زیاد مدتها بود که در دنیای لپتاپهای ویندوزی احساس میشد و مایکروسافت نیز به این نیاز در قالب سرفیس بوک پاسخ داده است که البته باید گفت پاسخ شایستهای بوده است.
سرفیس بوک لپتاپی بسیار زیبا با طراحی متمایز است که مجهز به آخرین نسخه از سیستمعامل مایکروسافت نیز شده است تا به نوعی لپتاپ ایدهآل برای طرفداران ویندوز باشد. البته علاوه بر استفاده به عنوان لپتاپ میتوانید سرفیس بوک را به یک تبلت نیز تبدیل کنید و از آن به راحتی بهره ببرید؛ چرا که تمامی پردازندهها به غیر از پردازندهی گرافیکی مجزا در این بخش قرار گرفتهاند.
قلم سرفیس پن نیز دقت و عملکرد نسبتا خوبی دارد. البته مایکروسافت به اندازهی کافی از پتانسیل این قلم بهره نبرده است و در اکثر مواقع قلم تنها جایگزین انگشتان دست شما در لمس صفحهنمایش میشود.
با این حال سرفیس بوک ایراداتی نیز دارد که شاید مهمترین آنها مربوط به باگهای نرمافزاری باشد که هنگام اتصال مجدد صفحهنمایش به داک کیبورد پیش میآید. ایراداتی که ممکن است حتی شما را مجبور به خاموش و روشن کردن مجدد لپتاپ نیز بکند. البته این ایرادات مربوط به نرمافزار بوده و به احتمال زیاد در بروزرسانیهای بعدی رفع خواهند شد.
اگر سختگیر باشید اشکلاتی از جمله سختی در باز کردن صفحهنمایش و همچنین فاصلهی بین صفحهنمایش و کیبورد در هنگام بسته بودن لپتاپ را میتوانید به سرفیس بوک وارد بدانید که البته به هیچ عنوان آزاردهنده نیستند.
در حالت کلی سرفیس بوک لپتاپی ایدهآل برای کاربران ویندوز است و باید در لیست خرید افرادی که قصد خرید لپتاپ دارند وجود داشته باشد. هر چند این لپتاپ در نسل اول خود قرار دارد و به طور قطع ایرادات آن در نسلهای بعدی رفع خواهند شد، اما در حال حاضر به راحتی میتوان سرفیس بوک را یکی از بهترین لپتاپهای موجود در بازار دانست.
نقاط قوت
- کیفیت ساخت و طراحی فوقالعاده
- باتری با شارژدهی بسیار خوب
- نمایشگر عالی
- امکان استفاده در دو حالت لپتاپ و تبلت
- ترک پد بسیار دقیق و فوقالعاده
- پشتیبانی از قلم سرفیس
نقاط ضعف
- وجود برخی باگها و ایرادات نرمافزاری