پرینت

تاریخ دقیق روز ملی ایمنی در برابر زلزله در تقویم سال ۱۴۰۳ چه روزی است؟

on .

تاریخ دقیق روز ملی ایمنی در برابر زلزله در تقویم سال ۱۴۰۳ چه روزی است؟

تاریخ دقیق روز ملی ایمنی در برابر زلزله در تقویم شمسی برابر است با :

۱۴۰۳/۱۰/۰۵

چهارشنبه – ۰۵ دی ۱۴۰۳

تاریخ دقیق روز ملی ایمنی در برابر زلزله در تقویم قمری برابر است با :

۱۴۴۶/۰۶/۲۳

الأربعاء‬ – ۲۳ جمادی الثانیه ۱۴۴۶

تاریخ دقیق روز ملی ایمنی در برابر زلزله در تقویم میلادی برابر است با :

۲۰۲۴-۱۲-۲۵

Wednesday – 2024 December 25

 

نامگذاری روز ملی ایمنی در برابر زلزله

پنجمین روز دی ماه همزمان با رخداد زلزله بم بوده که در سال ۱۳۸۲ در شهر بم از استان کرمان رخ داد. در تقویم رسمی جمهوری اسلامی، پنجم دی ماه به عنوان روز ملی ایمنی در مقابل زلزله تعیین و نامگذاری شده است.‌

پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصمیم گرفت با ارائه یک پیشنهاد لزوم شناساندن و رشد سطح آگاهی‌های اقشار مختلف مردم نسبت به زلزله را افزایش دهد.

لذا توصیه کرد سالروز زلزله دلخراش بم را به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» در تقویم ملی تعیین نمایند.

به این وسیله شرایطی مهیا می‌شد که همه ساله با اجرای برنامه‌های علمی و تئوری آموزشی، فعالیت های جذاب و گسترده‌ای در جهت تدابیر مقابله با زلزله در میان مردم صورت گیرد.

در عین حال که فرصتی جهت بزرگداشت چند ده هزار کشته شدگان این رخداد دلخراش فراهم شده و مقدماتی جهت افزایش شناخت و اطلاعات مردم و معیارهای ایمنی در مقابله با زمین لرزه در کشور ارائه می‌شود.

زلزله فاجعه بار بم

در روز پنجم دی ماه سال ۱۳۸۲ در ساعت ۵:۲۶ دقیقه بامداد، زلزله‌ای با قدرت ۶.۶ ریشتر شهر بم و حوالی آن را در قسمت شرقی استان کرمان به لرزه درآورد.

این واقعه غیر مترقبه موجب شد افزود بر ۴۰ هزار نفر انسان به کام مرگ فرو رفته و در حدود ۱۰۰ درصد خانه‌های این مناطق در اطراف بم به طور کامل ویران شوند.‌

به این ترتیب وقوع زلزله بم باعث از دست رفتن و زخمی شدن بالغ بر ۷۰ هزار نفر از هم‌وطنان مان در استان کرمان شده و پیامدهای سخت و دردناک آن، تا به اکنون درد و رنج زیادی را به هزاران هزار نفر از به جاماندگان این رخداد مهیب تحمیل کرده است.

قطع به یقین از جمله اتفاقات ناگوار و دلخراش عصر حاضر در کشور ما، زلزله بم بوده که از ذهن و یاد مردم ایران خارج نمی‌شود.

منشا پیدایش زمین لرزه

زمین لرزه جریانی در اخل کره زمین بوده که به وسیله رخدادهای ریشه‌دار و پر انرژی زمین شناختی به وقوع پیوسته و بیرون از کنترل و احاطه انسان‌ها هستند.‌

تاکنون اقدامات زیادی در جهت پیش‌بینی زمین لرزه از نظر علمی انجام شده ولی همچنان این فرایند غیر قابل پیش بینی است.

عامل اصلی بروز زمین لرزه به موجب کنش و واکنش‌هایی است که در زیر پوسته زمین انجام شده و تاثیرات آن باعث حرکت و انفعالات مواد مذاب و رانش لایه های زیرین زمین می‌شود.

به منظور آگاهی از عامل پیدایش، چگونگی رخداد، زمان ین اتفاق و میزان انرژی زمین لرزه، لازم است فناوری‌های پیشرفته در اختیار داشته باشید.

پیش بینی زلزله

امواج زلزله‌ای که بر روی دستگاه لرزه نگار درج می‌شود، بیان می‌کند چه میزان لرزش و نوسان‌های پرقدرت در انتظارتان است.

ولی متاسفانه این مطالب تنها دقایقی قبل از رخداد زلزله ارائه شده و هشدار می‌دهد.

همچنین متخصصان و دانشمندان زمین شناسی و جغرافیا قادر هستند بر اساس حرکت صفحه‌ها در زیر پوسته زمین و جایگاه مناطق گسلی احتمال دهند که در چه مناطقی ممکن است زمین لرزه رخ دهد.

در عین حال آنها با بررسی و مطالعه رخدادهای زمین لرزه بر روی کره زمین در هر کدام از مناطق، حدس و گمان تاریخ وقوع زمین لرزه را پیش بینی می کنند. با وجود همه این تفاسیر، پیش‌بینی‌های مذکور بسیار ناچیز و پیش پا افتاده است.

ولی احتمالاتی که دانشمندان برای وقوع زمین لرزه بیان می‌کنند، به مراتب دقت بیشتری دارد. ارتعاشات و لرزش‌هایی که پس از وقوع زمین لرزه اصلی و اولیه رخ می‌دهد، پس لرزه گفته می‌شود.‌

چرا که زلزله شناسان با مراجعه به پژوهش‌های بسیار گسترده‌ای که در خصوص الگوهای پس لرزه صورت گرفته، می توانند آنها را پیش بینی نمایند.

علاوه بر این دانشمندان و زمین‌شناسان در خصوص نحوه تاثیر زمین لرزه‌های برانگیخته از یک گسل، در ایجاد زلزله در سایر گسل‌های به هم پیوسته، تحقیقات و پیش‌بینی‌های ژرف و موشکافانه‌ای را اجرا می‌کند.

پیش بینی فیزیکی زمین لرزه

سایر پژوهش‌های زمین لرزه در حوزه مرتبط شدن بارهای الکتریکی و مغناطیسی تشکیل شده بر روی خره‌ها و زمین لرزه بوده است.

عده‌ای از دانشمندان و محققان معتقدند میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی مناطق مذکور، پیش از وقوع زمین لرزه دچار تغییر و جابجایی می‌شوند.

همچنین زلزله شناسان بیرون آمدن گازها از شکاف‌های زمین و در عین خال تغییر و تحولاتی که بر روی بخش‌هایی از زمین رخ داده و شکل آن را عوض می کند، هشدارهایی از وقوع زمین لرزه قلمداد می‌کنند. ولی با وجود همه این تدابیر و نشانه‌ها، باز هم انسان‌ها قادر به پیش بینی زلزله پیش از وقوع آن نیستند.

روش های مقابله با زمین لرزه

به جرات می‌توان گفت حجم اصلی و عمده رشد و پیشرفت‌های علمی بشریت در طی ۵۰ سال اخیر، مربوط به حوزه زمین لرزه بوده و این امر در خصوص مهندسی عمران و مهیا شدن جهت زلزله شدت بیشتری دارد.

به طوری که در دهه‌های گذشته معیارها و استانداردهایی جهت بنا و احداث ساختمان‌ها ارائه شده است تا از این طریق استحکام و ثبات آنها را در برابر قدرت امواج و لرزش‌های زمین بالا ببرند.‌

بهینه سازی مصالح ساخت ساختمان نیز از جمله استانداردهای تازه بوده است.

همچنین طراحی ساختمان‌ها به روشی انجام می‌شود که در مقابل لرزش تا حدودی منعطف شده و بتوانند آنها را به خود جذب کنند. این موضوع در شرایطی است که هیچگونه تخریب و ویرانی در آنها صورت نگیرد.

در عین حال طراحی و نمای ساختمان‌ها به سبکی که قادر باشند ضربات زمین لرزه را جذب کنند، به ویژه در سرزمین‌های زلزله خیز بسیار لازم و ضروری به نظر می‌رسد.

از ارکان دیگر آمادگی در برابر زلزله، آموزش همگانی مردم در مواجهه با این رخداد طبیعی است. در عصر حاضر بسیاری از نهادهای دولتی در کشورهای مختلف، بروشورهای کوچک و جامعی را برای راهنمایی افراد به چاپ می رسانند که در آن نحوه بروز زلزله، محافظت از خانه در مقابل زلزله و اقداماتی که در هنگام زمین لرزه لازم به انجام است را در آن ارائه می‌دهند.‌

انتهای پیام/

Authors: صاحب‌خبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری

آخرین اخبار چند رسانه ای

پیشنهادات امروزمون چیه؟

ads
ads2