دنیای اسباب بازیها؛ اولین محیط آموزشی برای کودکان/ آیا بازی کردن تاثیری بر رشد کودک دارد؟
معمولا هنگام تولد یک کودک، اولین گزینهای که برای خرید هدیه به ذهنمان میرسد، اسباب بازی است. تقریبا همه افراد این گزینه را برای یک خردسال مناسب میدانند اما شاید کمتر کسی از فواید پنهان آن خبر داشته باشد. اسباب بازیها یکی از قدرتمندترین ابزار در رشد کودکان به شمار میروند و میتوانند در موضوعات مختلف یک الگوی ذهنی مناسب برای آنها ایجاد کنند.
در اکثر مواقع والدین بازی و سرگرمی کودک با اسباب بازی را یک فرصت برای رسیدگی به کارهای شخصی خود میدانند و به همین دلیل از وقت گذراندن فرزندشان با اسباب بازیهای گوناگون استقبال میکنند اما تنها عده کمی از تاثیر اعجاب انگیز اسباب بازیها آگاه هستند و نمیدانند که این لوازم به ظاهر ساده چه کمکی میتوانند به رشد کودک کنند!
افزایش مهارت کلامی و تقویت تمرکز
هر یک از اسباب بازیها تاثیر مختص به خودش را دارد و میتواند مهارتهای متفاوتی را در کودک تقویت کند؛ از مهارت کلامی گرفته تا درک محیط اطراف. معمولا اسباب بازیهایی که صدا دارند میتوانند قوه شنوایی و گفتاری کودک را افزایش دهند. دقت کودک برای درک صدای اسباب بازی باعث میشود علاوه بر موارد گفته شده، تمرکز او نیز بیشتر شود.
برخی از اسباب بازیها که با تکان دادن صدایشان درمیآید میتوانند به افزایش هماهنگی ورودیهای ذهن و جسم کمک کند؛ به طوری که کودک با پیدا کردن ارتباط میان صدا و حرکت اسباب بازی متوجه میشود برای شنیدن مجدد آن صدا باید آن را تکان دهد. این فرآیند موجب هماهنگی عضلات نیز میشود.
افزایش قدرت تفکر و خلاقیت
دستهای دیگر از اسباب بازیها رابطه علت و معلولی را به کودک آموزش میدهند؛ مانند ماشینهایی که با عقب کشیدن چرخهایش با سرعت به جلو حرکت میکنند. کودک پس از درک این مسئله میآموزد که برای رسیدن به نتیجه بهتر، چطور فکر کند و خلاقیتش افزایش پیدا میکند. این اسباب بازیها علیرغم ظاهر بسیار ساده و پیش پا افتادهای که دارند، میتوانند مهارتهای بسیاری را در کودک تقویت کنند.
وسایل دیگری نیز وجود دارند که کودک را به تفکر بیشتر و حل مسئله تشویق کنند. مانند لگوها که امروزه در طرحها و اشکال متنوعی عرضه میشوند. کودک برای رسیدن به نتیجه دلخواه ناخودآگاه به سمت استفاده از خلاقیت خواهد رفت.
علاوه بر تاثیری که اسباب بازیها به خودی خود بر کودکان میگذارند، مراوه و ارتباط کودکان با یکدیگر و به اشتراک گذاشتن اسباب بازیها با یکدیگر، باعث تقویت هوش اجتماعی و مهارت ارتباطی خواهد شد.
تقویت اعتماد و عزت نفس
استفاده کودکان از اسباب بازی در سنین بسیار کم، مثلا چند ماهگی، میتواند بینایی را تحریک کرده و مفهوم شکل، رنگ و جنس را به کودک آموزش دهد.
به نتیجه رساندن و به پایان یک بازی رسیدن، اعتماد به نفس کودک را افزایش میدهد و گاهی هم او را با مفهوم شکست آشنا میکند. زمانی که موفق به تمام کردن یک پازل میشود، حس خوب ناشی از موفقیت باعث میشود تلاشش را ادامه دهد و کار جدیدی را آغاز کند و زمانی هم که با شکست مواجه میشود، سعی میکند تا نقصهای کارش را برطرف کرده و ناامید نشود.
منبع: Now To Love
ترجمه: تکتم شریفی نژاد – خبرنگار تحریریه جوان قدس
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری