نسخه طب ایرانی برای کنترل «دیابت» | گرممزاجان و سرد مزاجان چی بخورند؟
دیابت بیماریای است که تقریباً در تمام دنیا شیوع بالایی دارد و در کشورهای توسعهیافته یا درحالتوسعه بیشتر گزارش میشود.
خوب است بدانید که این بیماری به دلایل گوناگونی بروز میکند و صرفاً به دلیل مصرف غذاها و خوراکیهای قندی به وجود نمیآید.
برخی به دلیل وراثتی مستعد ابتلا به دیابت هستند. برخی به دلیل رژیم غذایی ناسالم شامل غذاهای خیلی شیرین و چرب دچار این بیماری میشوند و شماری نیز اصلاً در این دو حالت نیستند.
دیابت در بانوان باردار نیز یک بیماری و اختلال شایع به شمار میرود و ازاینجهت، بارداری نیز میتواند عامل شیوع این بیماری در بانوان باشد.
کودکان متولدشده از مادران دیابتی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. این بیماری میتواند تمام گروههای سنی را درگیر خود کند و از میان مبتلایان آن حتی گروههای کودک و خردسال نیز وجود دارند.
سید مهدی میر غضنفری، با بیان اینکه ریشه بیماری دیابت در طب ایرانی است و در متون کهن طب ایرانی با نام دیابتیس آمده است، اظهار کرد: امروزه سبک زندگی ماشینی باعث شده تا بیماریهایی همچون دیابت شیوع پیدا کند که عوارض زیادی را برای فرد ایجاد کرده و به ارگانهای بدن همچون کلیهها، کبد، چشم و سایر ارگانهای بدن ضرر میرساند.
وی افزود: ژنتیک در ابتلا به دیابت تاثر دارد، اما برخی افراد حتی با وجود زمینه ژنتیکی مبتلا نمیشوند، زیرا سبک زندگی سالمی دارند و برعکس برخی باوجوداینکه زمینه ژنتیک ندارند، به دلیل عدم رعایت اصول سبک زندگی سالم خصوصاً غذا، خواب مناسب و ورزش، به این بیماری مبتلا میشوند.
میر غضنفری ادامه داد: گاهی گفته میشود که دیابت یک بیماری خودایمنی است، اما باید به این نکته توجه داشت که سیستم ایمنی بدن بهتنهایی و بهخودیخود تحریک نمیشود، بلکه وجود مواد غیرطبیعی در بدن که خود شخص باعث تجمع آنها میشود، باعث تحریک سیستم ایمنی شده، این سیستم حالت افسارگسیخته پیدا میکند و برای دفع این سموم بر علیه بافتها و سلولهای خود نیز فعال شده و باعث تخریب غیر قابل بازگشت بافتهای بدن میشود.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل با بیان اینکه حکمای طب ایرانی دیابت را دو نوع دیابت سرد و دیابت گرم میدانند و برای هر کدام درمانها و توصیههای خاصی دارند، تأکید کرد: بسیار اهمیت دارد که هر فرد با مراجعه به پزشک متخصص طب سنتی مزاج خود را بشناسد تا سبک زندگی متناسب با مزاج فرد به او داده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش افزود: احتمال اینکه دیابت سرد در افراد با مزاج سرد رخ دهد بسیار بیشتر است و گرممزاجان اصولاً به دیابت گرم مبتلا میشوند.
میرغضنفری با بیان اینکه سرد مزاجان مبتلا به دیابت باید از غذاهایی با مزاج سرد خصوصاً در فصل سرما و اقلیمهای سرد پرهیز کنند، گفت: خوراکیهای رو به گرمی مثل شوید، دارچین، زیره، کنگر، کرفس، شنبلیله، انجیر، سیب گلاب و خوراکیهای انرژیزا مانند بادام و گردو که در طب سنتی برای دیابت هم توصیه شده، درصورتیکه حساسیت نداشته باشند، برای این افراد مفید است.
وی ادامه داد: مصرف نیلوفر، عناب، تخم هندوانه، گیاه و عرق کاسنی، عرق بید، عرق بیدمشک و یا دمکرده آنها، برای گرممزاجان مفید است.
میر غضنفری اظهار کرد: مصرف ماءالجبن ساده و یا ماءالجبن کاسنی برای افراد با مزاج گرم و خشک و ماءالجبن افتیمونی یا زنجبیلی برای سردمزاجان توصیه میشود.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت یادآور شد: افراد مبتلا به دیابت اگر میخواهند دیابت خود را کنترل کنند و مصرف دارو را به حداقل برسانند، باید در کنار رعایت تدابیر تغذیهای، ورزش کنند، خواب مطلوبی داشته باشند و از استرس دوری کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش یادآور شد: طب ایرانی هم در استدلال چگونگی بروز دیابت و هم در چگونگی درمان دیابت بهصورت اختصاصی و متناسب با مزاج میتواند بسیار کمککننده باشد.
وی افزود: شخص دیابتی نباید خودسرانه داروهای شیمیایی و خوراکی و تزریقی خود را قطع و یا دُز آنها را کاهش دهد، بلکه باید تدابیر طب ایرانی را رعایت کرده و همزمان قند خون خود را کنترل کند و اگر قند او در حال کاهش بود، میتواند زیر نظر متخصص، دُز داروهای خود را کاهش دهد.
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری