یک طرح، یک نگاه: گردونهی سبز
همهی ما دوست داریم دست کم بخشی از مایحتاج غذایی خود را در منزل و به شیوهی سنتی تهیه کنیم. کاشت سبزیجات مختلف یکی از این سرگرمیهاست که هم از نظر سلامت محصول و هم از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه بوده و قابل توجه است. گردونهی سبزی که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت، در همین راستا طراحی شده است.
امروزه از یک سو و به واسطهی افزایش جمعیت، تقاضا برای تولید مواد غذایی بالا رفته و از سوی دیگر به کار گیری روشهای صنعتی، به صورت مستقیم و غیر مستقیم، روی کیفیت تولید این نوع محصولات اثر گذارده و حتی ممکن است سلامت مواد مصرفی را تا حدی کاهش دهد. البته مدتی است که بحث تولید محصولات ارگانیک به میان آمده که از سلامت و کیفیت به مراتب بهتری برخوردارند. اما از سوی دیگر نیز این محصولات قیمت بالاتری داشته و به طور کلی در دسترس همگان قرار ندارند.
به همین دلیل تاکنون مردم به اشکال مختلف، سعی کردهاند حداقل بخشی از مواد غذایی و به ویژه سبزیجات مورد نیاز خود را در منزل پرورش داده و به دور از تأثیرات کشاورزی صنعتی، محصولاتی سالمتر را برای استفادهی افراد خانواده فراهم کنند. اما البته باید توجه داشت که همگان نیز شرایط مناسب برای دایر کردن باغچهای خانگی در منزل را ندارند. به ویژه جمعیت آپارتمان نشین که از کمبود فضای مناسب رنج میبرند.
اگر به خاطر داشته باشید، پیشتر شما را با تعدادی از این خلاقیتها آشنا کردیم. این بار به سراغ نمونهای دیگر از باغچههای خانگی میرویم که خلاقیت و فناوری را به خدمت گرفته تا نیاز خانواده به مصرف سبزیجات سالم را برطرف کند. این طرح به خصوص به واسطهی ویژگیهایی چند، انتخابی ایدهآل و مناسب خواهد بود.
این محصول جدید که "گردونهی سبز" (Green Wheel) نامیده میشود، طرحی است که توسط استودیوی طراحی "Libero Rutilo" ارائه شده است. در این طرح از نوعی از روشهای پرورش گیاهان توسط آب و مواد مغذی مایع استفاده شده که به خانواده امکان میدهد سبزیجات تازه و مواد مورد نیاز سالاد را در منزل به راحتی کشت و پرورش دهند. فناوری استفاده شده در این طرح از پروژهی ناسا برای تولید مواد غذایی تازه و مورد نیاز سرنشینان سفینههای فضایی، الهام گرفته شده است.
این وسیلهی چرخی شکل و متفاوت، در مقایسه با کشاورزی سنتی مزایای بیشتری خواهد داشت. به عنوان مثال ساختار آن دایرهای شکل و دوّار بوده و در نتیجه فضای کمتری برای کشت سبزیجات مورد نیاز است؛ به علاوه میتوان گیاهان بیشتری را در وسعت کمتری پرورش داد. همچنین محیط داخلی مناسب این گردونه، اجازه میدهد با صرف انرژی کمتر، محصولات بیشتری تولید شوند.
از سوی دیگر در مقایسه با دیگر گلخانههای مصنوعی، این گردونه بواسطه قرار گیری منبع نور در قسمت مرکزی، به کاهش مصرف انرژی مورد نیاز گیاهان کمک فراوانی میکند؛ چرا که گیاهان همگی حول این منبع نور قرار گرفته و رشد مییابند. در عین حال وضعیت جاذبهی زمین نیز در این حالت به بهینهسازی رشد گیاهان و سبزیجات کمک میکند.
در نهایت با استفاده از این طرح و توسعهی آن در سطح وسیع، شاهد کاهش هزینههای تولید، بستهبندی و ارسال مواد غذایی نیز خواهیم بود. همچنین این محصولات به صورت سالم و گسترده در همه جا و در اختیار همهی افراد قرار گرفته و میزان هدر رفتن سبزیجات نیز به حداقل میرسد؛ چرا که هر خانواده برحسب نیاز خود اقدام به کاشت و پروش گیاهان میکند.
بیشک این پروژه ای است که به ثمر رسیدن آن در سطح وسیع، به حفظ منابع موجود و نیز برطرف کردن نیاز جمعیت رو به رشد زمین به مواد غذایی کمک شایانی خواهد کرد.
نظر شما در مورد طرحهای این چنینی چیست؟ تا چه حد آنها را قابل اجرا میدانید؟