شیوع ویروس آنفلوانزا در کشور
بیماریهای سرماخوردگی و آنفلوانزا و کرونا با ورود به فصل سرد پاییز آغاز میشود و تا پایان زمستان ادامه دارد. آنفلوانزا یک بیماری ناشی از ویروس است که باعث آلودگی دستگاه تنفسی حیوانات، پرندگان و انسان میشود. آنفلوانزای انسانی بیماری واگیرداری است که معمولاً به وسیله سرفه و عطسه فرد بیمار منتشر میشود و با بیماری سرماخوردگی متفاوت است. آنفلوانزا به دلیل آلودگی همه قسمتهای دستگاه تنفسی به ویروس ایجاد میشود. دستگاه تنفسی درگیر در آنفلوانزا شامل بینی، گلو، مجاری تنفسی و حتی ریه است.
نشانههای آنفولانزا
بناتر اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ویروس سرماخوردگی نیز اغلب باعث ایجاد عفونت در دستگاه تنفس فوقانی میشود که شامل بینی و گلو است. اهمیت آنفلوانزا در سرعت انتشار بیماری، وسعت و تعداد مبتلایان و شدت عوارض آن است. آنفلوانزا نسبت به سرماخوردگی باعث ایجاد حالت شدید بیماری میشود. آنفلوانزا باعث ایجاد علائمی نظیر تب بالا، بدندرد، خستگی و علائمی است که بهندرت در سرماخوردگی مشاهده میشود.
میزان گردش ویروسهای تنفسی
بناتر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در حال حاضر ویروس آنفلوانزا با ۳۴.۲ درصد در رأس ویروسهای در گردش بیماریهای حاد تنفسی، قرار دارد. ویروس کووید ۱۹ با ۳۰ درصد و سپس رینوویروس با ۲۰ درصد در رتبه سوم قرار دارند.
پیشگیری
مؤثرترین راه پیشگیری از بیماری و دفع کردن شدت آن انجام واکسیناسیون به ویژه در گروههای پرخطر و رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است. تب، سردرد، درد عضلانی، تعریق، آبریزش بینی، گلو درد و سرفه از علائم بیماری آنفلوانزا است. سرفه اغلب شدید و برای مدتی ادامه مییابد ولی سایر نشانههای بیماری بعد از ۲ تا هفت روز خودبهخود بهبود پیدا میکند. دفع ویروس معمولاً بین سه تا پنج روز بعد از بروز نشانههای بیماری و در کودکان تا هفت روز ادامه خواهد داشت.
افزایش ابتلا به آنفولانزا و کاهش بیماران کرونایی
پیش از این نیز رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به ایسنا گفته بود که احتمالاً اولین پیک شیوع آنفلوانزا در کشور اوایل تا اواسط آبان ماه رخ خواهد داد. همچنین مدتی پیش از این دکتر فرشیدی _ معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز درباره وضعیت بروز آنفلوانزا گفت: «پیشبینی میکنیم امسال موارد آنفلوانزا افزایشی باشد زیرا با کاهش موارد کرونا دیگر ویروس غالب آنفلوانزا خواهد بود.»
این مقام مسئول همچنین درباره سویههای در گردش کرونا گفت: «اکنون سویههای مختلف او میکرون شامل ۲۰ زیر سویه با شیوع بالاتر XBB در گردش است و سویه جدیدی در کشور شناسایی نشده است.» بناتر اعلام وزارت بهداشت، آخرین وضعیت بررسی و رصد کرونا در کشور (از یکشنبه هفته گذشته تا ۲۹ مهرماه سال جاری) روند ابتلا به کرونا نسبت به هفته ماقبل کاهشی بوده است.
توصیه
افراد در صورت ابتلا به آنفلوانزا بهتر است در منزل بمانند و تا زمانی که تبشان قطع نشده از منزل بیرون نیایند. معمولاً یک روز پس از قطع تب، بیماری قابلسرایت نیست و افراد میتوانند به کار خود بازگردند. ماندن در خانه و استراحت نهتنها مانع از انتشار ویروس میشود بلکه به فرد کمک میکند سریعتر بهبود یابد.
با توجه به اینکه عامل بیماریهای آنفلوانزا و سرماخوردگی ویروس است، آنتیبیوتیکها تأثیری روی این بیماریها ندارند. اگر بیماری شروع به بهبود کرده ولی ناگهان مجدداً عود کند احتمالاً فرد دچار عفونت باکتریایی شده است. در این هنگام باید با مراجعه به پزشک در صورت نیاز برای درمان عفونت باکتریایی، آنتیبیوتیک مصرف کند.
بروز علائمی همچون مشکل و سختی در نفس کشیدن، تب پایدار، استفراغ، بلع دردناک، سرفه و سردرد پایدار ممکن است بیانگر مشکلات جدی مانند پنومونی باشد؛ بنابراین در صورت بروز این علائم باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
ویروس آنفلوانزا میتواند باعث عفونت ریهها شده و مشکلی جدی مثل پنومونی ایجاد کند ازاینرو افراد دچار ضعف دستگاه ایمنی، سالمندان، خانمهای باردار، نوزادان و کسانی که به بیماریهای مزمن دچار هستند بیش از سایرین در معرض عوارض خطرناک ناشی از آنفلوانزا قرار دارند.
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری