۲۴ مرداد: زادروز لویی ویکتور پیر ریموند، دوک هفتم بوبقِی
۱۲۲ سال پیش در چنین روزی لویی ویکتور پیر ریموند دوک هفتم بوبقِی در شهر دیپ فرانسه چشه به جهان گشود. شهرت لویی نه بخاطر نسبت خانوادگیاش، بلکه بخاطر رتبهی بالای علمیاش بدست آمده است. لویی فیزیکدان برجسته فرانسوی است که در سال ۱۹۲۹ مفتخر به دریافت جایزه نوبل گردید.
۱۲۲ سال پیش در چنین روزی یعنی ۱۵ اگست ۱۸۹۲ میلادی لویی ویکتور پیر ریموند دوک هفتم بوبقِی به دنیا آمد. وی در یک خانواده اشرافی در فرانسه متولد شد و بعد از مرگ برادرش دوک ششم در سال ۱۹۶۰ به مقام دوک هفتم نایل گردید. لویی تحصیلاتاش را در علوم انسانی آغاز کرد و اولین مدرک خود را در رشته تاریخ دریافت کرد. ولی بعد از اندکی علاقهاش را در ریاضیات و فیزیک یافت و شروع به مطالعه و تحصیل در این حوزه ها کرد. او نهایتا در رشته فیزیک فارغ التحصیل شد. در سال ۱۹۱۴ و در خلال جنگ جهانی اول به ارتش فرانسه پیشنهاد کار و توسعه ارتباطات رادیویی را ارائه کرد و خدمت خود را اینگونه در خلال جنگ ارائه نمود. در سال ۱۹۲۴ لویی دو بوبقِی برای پایان نامه دکترای خود نظریه معروف امواج الکترون را ارائه کرد که بدلیل یچیدگی این نظریه جهت ارزیابی به البرت اینیشتین ارائه شد و با تایید ایشان لوی دو بوبقِی دکترای خود را دریافت نمود. اما این پایان کار نبود چراکه این تئوری بقدری دارای اهمیت بود که در سال ۱۹۲۹ به خاطر همین نظریه لوی دو بوبقِی مفتخر به دریافت جایزه نوبل شد.
نظریه دو بوبقِی بیانگر این است که هر ذره یا جسم در حال حرکت یک موج همراه خود دارد که همین نظریه باعث خلق یک زمینه جدید در فیزیک با نام مکانیک موجی ایجاد کرد که به شکل گیری ارتباط میان فیزیک انرژی (موج) و فیزیک ماده (ذرات) انجامید. این فیزیکدان برجسته فرانسوی سرانجام در ۱۹ مارچ ۱۹۸۷ و در ۹۴ سالگی در لوسین فرانسه چشم از جهان فروبست؛ ولی کشف طبیعت موجی الکترونها که تحول بزرگی را در علم فیزیک بوجود آورد نام وی را همیشه در تاریخ علم زنده نگه خواهد داشت.